Μουσικοθεραπεία

15 Σεπτεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Μελωδίες, θόρυβοι, κλάμα, γέλιο, μια πανδαισία ήχων που δεν είναι άλλο από μια δημιουργία. Μια μουσική δημιουργία. Ο κάθε ήχος μπορεί να ερμηνευτεί στο αυτί του καθενός απο εμάς σαν μια πολύ ξεχωριστή και προσωπική εμπειρία. Αυτό είναι δυνατό αναλόγως των εμπειριών μας, της καταγωγής μας, ακόμα και της διαθεσής μας την συγκεκριμένη στιγμή.

 

Δημιουργώντας μουσική με ένα παιδάκι με Αυτισμό, παρατήρησα ότι η πιο ωραία στιγμή για αυτό ήταν όταν αυτοσχεδίαζε ρυθμούς χτυπώντας το δάχτυλό του σε διάφορες επιφάνειες. Αυτή η δημιουργία θα μπορούσε από πολλούς να ερμηνευτεί σαν θόρυβος. Παρατηρώντας όμως τις αντιδράσεις του παιδιού κατα τη διάρκεια αυτής της δημιουργίας και την χαρά του καθώς έφτιαχνε τους ρυθμούς θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει την ομορφία εκείνης της στιγμής. Ιδιαίτερα όταν αυτή η δημιουργία αναπτύσεται και εξελίσσεται με την υποστήριξη του μουσικοθεραπευτή.

 

Σε μια άλλη περίπτωση ένα παιδάκι έριχνε πράγματα/όργανα συνεχώς στην αίθουσα. Μέσα μου ένιωσα ότι το παιδάκι αυτό είχε την αναγκή για περισσότερη προσοχή. Αυτός ο “θόρυβος” που δημιουργούσε δεν ήταν άλλος απο μια ανάγκη, μια κραυγή βοήθειας. Μετά απο συζήτηση με την οικογένεια διαπιστώσαμε και δουλέψαμε πάνω σε αυτή την ανάγκη του παιδιού και οι ήχοι του αυτοί εξελίχτηκαν σε όμορφες μουσικές περιπέτειες.

 

Ένας μουσικοθεραπευτής έχει την ικανότητα να αναγνωρίσει τις ανάγκες ενός ατόμου, μικρού ή μεγάλου, μέσα απο τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Η χρήση του μουσικού αυτοσχεδιασμού γίνεται με διάφορες τεχνικές ώστε να μπορέσει ο μουσικοθεραπευτής να σκιαγραφήσει το “Μουσικό Παιδί” που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος και να μπορέσει να τον βοηθήσει. Ο κάθε μουσικοθεραπευτής αναλόγα με τη χώρα στην οποία έχει εκπαιδευτεί και το προγράμμα το οποίο έχει παρακολουθήσει έχει μια ξεχωριστή ταυτότητα κατα τη διάρκεια της θεραπευτικής του προσέγγισης. Σημαντικό ρόλο για την δημιουργία αυτής της ταυτότητας παίζουν οι εργασιακές εμπειρίες, κατα την διάρκεια των σπουδών, οι οποίες ταυτόχρονα τυγχάνουν εποπτείας. Μέσα απο αυτές τις εποπτείες ο μουσικοθεραπευτής παρακολουθεί την δουλειά του και μπορεί να βελτιώσει την προσέγγιση του μαζί με τον επόπτη του.

 

Στην Κύπρο η μουσικοθεραπεία είναι ένας κλάδος όχι τόσο καινούριος, αλλά ένας κλάδος που δεν έχει ακόμα την αναγνώριση που του αρμόζει και αυτό πολλές φορές κλείνει τις πόρτες ανάπτυξης στους νέους επιστήμονες. Αν και παρουσιάζεται έλλειψη μουσικοθεραπευτών τόσο στην Ειδική Εκπαίδευση όσο και σε πολλές άλλες υπηρεσίες της Κύπρου δυστυχώς οι ανάγκες μένουν ανικανοποίητες. Επίσης πολλές φορές δεν δίνεται η ανάλογη επιστημονική οντότητα στον κλάδο της μουσικοθεραπείας, με την πεποίθηση ότι κατά την διάρκεια της θεραπείας διασκεδάζουμε απλά με μουσικό παιχνίδι και μουσικές δημιουργίες.

 

Συνοψίζοντας, να αναφέρω ότι η Μουσικοθεραπεία είναι ο Επιστημονικός Κλάδος που ασχολείται με τη θεραπευτική χρήση της μουσικής και των μουσικών στοιχείων. Οι συνεδρίες διεξάγονται απο έναν καταρτισμένο μουσικοθεραπευτή είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ομαδικό αναλόγως της περίπτωσης και δεν στοχεύει στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, στη ψυχαγωγία ή στη μουσική εκπαίδευση. Επίσης, δεν είναι ανάγκηκάποιος να έχειγνώσεις μουσικής για να επωφηληθεί απο αυτή.

 

Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα με:

  • Ψυχικές Διαταραχές
  • Άγχος & Στρες
  • Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές
  • Συναισθηματικές & Συμπεριφοριστικές δυσκολίες
  • Μαθησιακές Δυσκολίες
  • Νευρολογικές Δυσκολίες
  • Χρόνιες ασθένειες
  • Νοητική Υστέρηση
  • Γεροντική Άνοια
  • Επίκτητες Ανικανότητες
  • Διαταραχές λόγου & ομιλίας
  • Διατροφικές Διαταραχές
  • Εξαρτήσεις
  • Οπτικές & Ακουστικές αναπηρίες

 

Η Μουσικοθεραπεία επίσης απευθύνεται σε εγκυμονούσες και άτομα που αναζητούν ένα μέσο έκφρασης, προσωπικής ανάπτυξης και στήριξης.

 

Μουσικοθεραπευτής

Πρόδρομος Στυλιανού

Ma MT, Ba Mus

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε στο 99 803070 ή στο musictherapy.cy@gmail.com.

Facebook Page