Θεατρική Παιδεία

31 Αυγούστου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Η παιδευτική αξία του θεάτρου

Θέατρο και παιδιά. Αυτή η σχέση είναι πολύ δύσκολο να παρουσιαστεί μέσα σε ένα γραπτό κείμενο, γιατί οποιαδήποτε αποτύπωση μοιάζει φτωχική. Μια έννοια που θα μπορούσε να αναδείξει μερικώς τη σχέση αυτή είναι η «γλώσσα». Η πρώτη γλώσσα που έχουν τα παιδιά μέσα τους είναι η θεατρική και γυρεύουν να βρουν έξω τη χρυσή επικοινωνία. Μέσα από το θέατρο δημιουργείται ένα λεξιλόγιο που αφορά ή πηγάζει από πράξεις του έξω κόσμου. Τα μέσα του θεάτρου θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά εκφραστούν για αυτό τον κόσμο μέσα από ένα περιβάλλον χαράς, δημιουργίας και ασφάλειας (γιατί τα παιδιά έχουν πάντα γνώμη). Το θέατρο είναι για τα παιδιά η αναπαράσταση προς τα έξω ενός κόσμου που νιώθουν ότι είναι δικός τους, τα αφορά, γι’ αυτό και ενδιαφέρονται. Βρίσκονται σε μια αέναη διαδικασία ερωτήσεων, αναζήτησης και μελέτης για να «κολλήσουν σωστά» τα κομμάτια του παζλ που έχουν μέσα τους. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή, για τις πράξεις και τις συνέπειές τους, για τις συνήθειες και τα πιστεύω, για τους άλλους και για τους εαυτούς τους. Σε αυτή τη διαδικασία το θέατρο και η παιδαγωγική διασταυρώνουν τις καινοτομίες τους.

Μέχρι πρότινος το θέατρο λειτουργούσε ως ένα ευχάριστο διδακτικό μέσο, αλλά μόνο μέσω της θέασης. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια αξιοποίησης των θεατρικών τεχνικών από θεατροπαιδαγωγούς στην ευρύτερη παιδεία γιατί δημιουργούνται τέτοιες παιδαγωγικές συνθήκες, όπου τα παιδιά καλλιεργούνται, ολοκληρώνονται και αναπτύσσουν πολλές ικανότητες, όπως τη φαντασία, την κρίση, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την εφευρετικότητα και την έμπνευση, μέσα από μοναδικούς τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας. Διότι τα παιδιά παίζουν ΔΙΑ του θεάτρου και όχι με το θέατρο. Επιπρόσθετα οι θεατρικές ασκήσεις λειτουργούν ως τρόπος ενδυνάμωσης για αντιμετώπιση των συσσωρευμένων αντιξοοτήτων και επιλογών κάθε κοινωνικής πραγματικότητας. Υπηρετούν βαθύτατες υπαρξιακές ανάγκες και συμβάλλουν στην αυτογνωσία και αυτοσυνείδηση.

Το θεατρικό παιχνίδι δεν δημιουργεί ηθοποιούς, αλλά αναπτύσσει τα υφιστάμενα ταλέντα. Εκπαιδεύει τα παιδιά μέσα σε ένα πειθαρχημένο περιβάλλον που σέβεται τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού. Τους δίνει την ευκαιρία να:

  • να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει
  • να εκφραστούν δημιουργικά
  • να αναπτύξουν τη φαντασία τους ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν τα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας.
  • να αναγνωρίσουν την αξία της συνεργασίας και της αρμονικής λειτουργίας μέσα στην ομάδα
  • να αναπτύξουν το λεξιλόγιο και τα εκφραστικά τους μέσα (προφορικός λόγος, γλώσσα του σώματος)
  • να βιώσουν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα
  • να γνωρίσουν πολιτισμούς και παραδόσεις
  • να αναγνωρίσουν την αξία και τη θέση της επιστήμης
  • να ευαισθητοποιηθούν για διάφορα κοινωνικά θέματα
  • να αφομοιώσουν καλύτερα τη σχολική γνώση, αφού κατακτούν τη γνώση μέσα από τις αισθήσεις, βιωματικά και ενεργητικά, χωρίς να χρειάζεται να την αποστηθίσουν μηχανικά
  • να εκτιμήσουν για πάντα την καταλυτική τέχνη του θεάτρου και να αναπτύξουν κριτική ικανότητα μέσα από αυτή, που θα τα βοηθήσει στην μετέπειτα στάση, πορεία και εξέλιξή τους.
  • να ξεπεράσουν μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, έλλειψη συγκέντρωσης, κ.λπ.).

 

Σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου η Θεατρική Αγωγή ανήκει στα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής περιλαμβάνεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου, αλλά όχι στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Συνεπώς, εναπόκειται στον εκπαιδευτικό να αποφασίσει αν θα την αξιοποιήσει. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας προβληματίσει. Είναι κρίμα να μην αξιοποιηθεί αυτή η δημιουργική δύναμη στην καθημερινότητα των παιδιών μας. Είναι κρίμα να μη δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να ωφελούνται συστηματικά από την παιδευτική αξία του θεάτρου.

 

Μαρίνα Συμεού, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

 

 Facebook Page

Τηλ. 97848176

backstagetheaterworkshops@gmail.com

http://www.joyfulkid.com/listings/backstage-theatrika-ergastiria/

flyertheater

Tags: ,