Φωτογραφικό project για την προώθηση του θηλασμού

23 Σεπτεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Γράφει η Μαρία Ερωτοκρίτου

Το θέμα του φωτογραφικού μου project είναι ο δημόσιος θηλασμός ενώ παράλληλα βρίσκεται στα σκαριά μια δεύτερη δουλειά με θέμα θηλασμός και εργασία.

 

Ως θηλάζουσα μαμά και εγώ αντιμετωπίζω όπως και το 90% των μαμάδων στην Κύπρο έντονο ρατσισμό ως προς τον δημόσιο θηλασμό. Δυστυχώς στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε μεγάλο ταμπού ως προς τον δημόσιο θηλασμό, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό να αποθηλάζει νωρίς γιατί δεν αντέχει την «απομόνωση». Οι μανούλες νιώθουν ότι με τη διατήρηση του θηλασμού, αυτομάτως μένουν μόνιμα στο σπίτι και δεν έχουν την κοινωνική ζωή που είχαν πριν τον τοκετό.

 

Χαζεύοντας λοιπόν, φωτογραφίες που αφορούν το μητρικό θηλασμό στο διαδίκτυο και μιλώντας με ξαδέλφη μου, που μένει μόνιμα Δανία για το πόσο εύκολος είναι ο δημόσιος θηλασμός με την στήριξη της κοινωνίας, μου καρφώθηκε στο νου ότι πρέπει να δράσουμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση.

 

Μιλώντας με την Δρ. Ειρήνη Παφίτη Δημητρίου, πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» αναφορικά με το τι σχεδίαζα να δημιουργήσω, είχα την απόλυτη στήριξη του Συνδέσμου και της ιδίας προσωπικά.

 

Φέτος η Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA) προωθεί το μήνυμα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού για το 2015, ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ, όπου και στην Κύπρο όπως σε άλλες χώρες είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα ένας λόγος που «αναγκάζονται» οι μανούλες να αποθηλάσουν.

 

Ο στόχος και το μήνυμα που θέλω να μεταδώσω με αυτό το project είναι να σπάσουμε τα ταμπού του δημόσιου θηλασμού.

 

Λαμβάνουν μέρος μαμάδες με τα μωράκια τους που θηλάζουν σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών. Ο θηλασμός δεν έχει ηλικίες. Θηλάζουμε όπως συνιστά ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) με αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες και συνέχιση του, μαζί με συμπληρωματικές τροφές για τουλάχιστον δύο χρόνια ή για όσο καιρό το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

 

Αν και έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο ως προς τον μητρικό θηλασμό, ακόμα είμαστε πολύ πίσω ως προς τον δημόσιο θηλασμό.

 

Η κουλτούρα μας παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα η γενιά μου, του 80’ και μετά μεγαλώσαμε χωρίς «εικόνες» μητρικού θηλασμού αλλά με παιδιά και μπουκάλια. Προσωπικά έμαθα τις αξίες του μητρικού θηλασμού και τα οφέλη του, κατά την περίοδο της πρώτης κύησης μου, το 2008 και αυτό τυχαία, όταν βρέθηκα στην διάλεξη μητρικού θηλασμού σε μία καφετέρια, όταν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού βρισκόταν στα σκαριά του και έκανε μεγάλο αγώνα για ενημέρωση των μελλοντικών μαμάδων για τον μητρικό θηλασμό.

 

Θήλασα τον γιο μου 13 μήνες, ο αδελφός μου ο οποίος έχουμε 10χρονια διαφορά είχε στο μυαλό του την εικόνα μου (σαν μεγάλη αδελφή) να θηλάζω για μεγάλο διάστημα το μωράκι μου και μετέπειτα το δεύτερο (το οποίο είναι 14μηνων και θηλάζει ακόμα). Έτσι τώρα που απέκτησε δικό του μωρό στηρίζει την γυναίκα του να θηλάσει. Το ίδιο και ο γιος μου όταν βλέπει μικρά μωρά είναι δεδομένο για τον ίδιο ότι πρέπει να θηλάζει, γιατί έτσι τρώνε τα μωρά.

 

Τέλος πιστεύω ότι θα πρέπει να κατανοηθεί ότι ο Μητρικός Θηλασμός είναι το φυσιολογικό. Ένα μωρό θηλάζει γιατί με αυτό τρέφετε, με αυτό μεγαλώνει με αυτό πορεύεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του και το συνδυάζει είτε αυτό είναι σπίτι του, ή βόλτα με την μαμά και τον μπαμπά ή οτιδήποτε υπάρχει στην καθημερινότητα του. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πιο υγιή μωρά και η κοινωνία μας δεν θα είναι προβληματική και αφιλόξενη.

Μπορείτε να βρείτε τις φωτογραφίες εδώ

Πηγή mamamou.com.cy