10 Συμβουλές για όταν επισκέπτεστε ένα νέο μωρό – Για να σας καλέσουν ξανά!
Οι νέοι γονείς έχουν πολλά με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν πριν προστεθούν στην λίστα τους και οι επισκέψεις. Στείλτε μια κάρτα, ένα e-mail ή μήνυμα να τους συγχαρείτε για την γέννηση, και αναφέρετε ότι θα σας άρεσε να γνωρίσετε το νέο μωρό όταν θα είναι έτοιμοι, και στη συνέχεια, περιμένετε για την πρόσκληση. Εάν εμφανιστείτε αιφνιδιαστικά, η μαμά μπορεί να είναι στη μέση κατάρρευσης με στήθος που τρέχει γάλα, κρατώντας ένα μωρό που δεν δεν μπόρεσε να ηρεμήσει για ώρες, κατά το ήμισυ ντυμένη και, ενδεχομένως, πάσχοντας από μελαγχολία μετά το μωρό ή ακόμα και κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Θα μπορούσε να αισθανθεί πραγματικά σε αμηχανία και έκπληξη αν την βλέπατε σε αυτή την ευάλωτη κατάσταση της. Μπορεί να αισθανθεί την επίσκεψη πραγματικά σαν μια εισβολή της ιδιωτικής της ζωής, και σίγουρα δεν θα ενθαρρύνει μελλοντικές επισκέψεις. Μειώστε την πίεση που νιώθει προγραμματίζοντας όλες τις επισκέψεις φθάνοντας στην ώρα σας (μπορεί να προγραμμάτισε την επίσκεψη γύρω την ώρα ύπνου ή όταν θα είναι ώρα να ταΐσει ξανά το μωρό) και να κάνετε ακόμη ένα τηλεφώνημα, πριν φύγετε από το σπίτι , για να βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα μια καλή στιγμή. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να τους ρωτήσετε αν μπορείτε να αγοράσετε γι αυτούς γάλα, φρούτα, πάνες, χαρτί τουαλέτας ή οποιαδήποτε άλλα ουσιώδη που εξαντληθεί.
Κανόνας # 2: Να γνωρίζετε πότε πρέπει να μείνετε μακριά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα νέα μωρά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ασθένεια. Εάν δεν αισθάνεστε πολύ καλά, ακόμα κι αν είναι μόνο μια βουλωμένη μύτη, μείνετε μακριά. Αλλάξετε την ημέρα της επίσκεψής σας όταν θα αισθάνεστε καλύτερα, δεν κινδυνεύει έτσι το νεογέννητο μωρό και οι γονείς δεν θα σας ευχαριστούν γι ‘αυτό!
Ακόμα και αν δεν έχετε συμπτώματα, μπορείτε να μεταφέρετε μικρόβια που μπορούν να αρρωστήσουν μικρά μωρά για παράδειγμα, ο κοκίτης – ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί. Πάντα, πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν κρατήσετε ένα μωρό και αποφύγετε τα φιλιά – ειδικά στα χείλη, πρόσωπο ή τα χέρια που πηγαίνουν συχνά στο στόμα τους. Ποτέ μην τοποθετήσετε τα δάχτυλά σας κοντά στο στόμα του μωρού, έστω και αν έχετε πλυθεί.
Κανόνας # 3: Να φέρετε φαγητό! Τα μωρά, όσο υπέροχα κι αν είναι, μπορεί να είναι σκληρή δουλειά. Τρέφονται πολύ, αλλάζουν μέχρι και 20 πάνες την ημέρα, και αγαπούν τις αγκαλιές. Μεγαλώνοντας ένα νεογέννητο μωρό είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης (με εξαντλητικά ωράρια). Καθώς πολλοί νέοι γονείς αγωνίζονται δεν βρίσκουν το χρόνο να μαγειρεύουν, να τρώνε και να πλυθούν, σε μια εποχή που ένα υγιές, θρεπτικό γεύμα είναι τόσο πολύ σημαντικό. Πάρτε κάποιο φαγητό μαζί σας, όταν επισκέπτεστε τους νέου ς γονείς, ακόμα κι αν σας πουν ότι δεν θέλουν τίποτα.
Κανόνας # 4: Πάρτε τον ρόλο του οικοδεσπότη. Μην περιμένετε να σας προσφέρουν ένα ποτό. Το ότι η μαμά και ο μπαμπάς σας προσκάλεσαν στο σπίτι τους για να μοιραστούν το πολύ σημαντικό γεγονός, αυτό είναι ένα προνόμιο και όχι δικαίωμα, πρώτες μέρες στο σπίτι με ένα μωρό. Πηγαίνετε κατευθείαν στην κουζίνα και ετοιμάστε κάτι για όλους. Οι νέοι γονείς έχουν αρκετά στις πλάτες τους, με τη φροντίδα του μωρού, πόσο μάλλον να διασκεδάσουν ένα πλήθος ανθρώπων που για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες θα επισκέπτονται
Κανόνας # 5: Βοηθήστε – γίνετε ένα επιπλέον ζευγάρι χέρια Αν παρατηρήσετε ένα σωρό βρόμικα πιάτα, να ρωτήσετε τη μητέρα, αν αυτή δέχεται, να γεμίσετε το νεροχύτη και να τα πλύνετε. Είναι πάντα σημαντικό να ρωτήσετε, γιατί για μερικές νέες μητέρες η βοήθεια με το καθάρισμα είναι δώρο θεού. Για άλλες όμως δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάτι χειρότερο από το να καθαρίσει κάποιος άλλος το δικό τους σπίτι. Βοηθώντας με τις δουλειές δίνεται χρόνο στη μητέρα να δεθεί με το μωρό της, αντί να προσπαθεί να καθαρίσει την ακαταστασία που μπορεί να δημιουργήσει ένα μικρό μωρό. Αν υπάρχουν κι άλλα παιδιά στην οικογένεια, το να ασχοληθείτε μαζί τους επίσης είναι μια καλή ιδέα. Ίσως αν τα πάρετε να παίξουν στο πάρκο, ή απλά να τους δώσετε σημασία, θα τα κάνετε να νιώσουν εξίσου σημαντικά.
Κανόνας # 6: Περιμένετε να σας προτείνουν να κρατήσετε το μωρό. Ιδανικά θα πρέπει να περιμένετε να προσφέρετε μια αγκαλιά, όταν η μαμά είναι έτοιμη. Οι μητέρες μπορούν να βρουν πολύ δύσκολο να πουν όχι στους φίλους και την οικογένεια, καθώς φοβούνται ότι θα κριθούν ή μπορεί να αισθάνονται ένοχοι, αν δεν θέλουν το μωρό να το κρατήσουν άλλοι. Ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, το ένστικτο της μαμάς είναι συνήθως πολύ ισχυρό. Είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος της μητέρας φύσης ώστε μια μητέρα να μπορέσει να συνδεθεί, να προστατεύσει και να γαλουχήσει το μωρό της. Θα πρέπει να το αποδεχτείτε. Αλλά αν θέλετε να ρωτήσετε, και αν έχετε ακολουθήσει όλες τις οδηγίες, μέχρι τώρα, θα μπορεί να πάρετε το μωρό για μια γρήγορη αγκαλιά. Βάλετε νερό στο βραστήρα για ένα ζεστό ρόφημα για τους νέους γονείς, και στη συνέχεια να προτείνετε να κρατήσετε το μωρό, έτσι ώστε να μπορούν να το πιουν Ίσως να ρωτήσετε, “Θα θέλατε ένα γρήγορο διάλειμμα από το μωρό, ενώ πίνετε τον καφέ σας, ή είστε εντάξει;” Μπορεί η μαμά να σας ευχαριστεί που της δίνετε την ευκαιρία να πιει ένα ζεστό ρόφημα. Αφήστε την να δει ότι πρόκειται να πλύνετε τα χέρια σας πρώτα, για να καταλάβει ότι η υγεία του μωρού είναι στο μυαλό σας. Αν φτάσετε και το μωρό κοιμάται, ΜΗΝ ξυπνήσετε το μωρό, ή να περιμένετε οι γονείς να ξυπνήσουν το μωρό. Μπορεί να πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ ύπνων και η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να ασχοληθούν με τις συνέπειες ενός μωρού που είναι κουρασμένο από επισκέψεις όλη την ημέρα. Να περιοριστείτε στο ότι την επόμενη φορά είναι εντάξει για μια αγκαλιά. Ξυπνήστε ένα μωρό και θα έχετε δύο πολύ εκνευρισμένους γονείς. Αν το κάνετε, μόνο με δική σας ευθύνη … αλλά μην περιμένετε ξανά μια πρόσκληση!
Κανόνας # 7: Να ξέρετε πότε να δώσετε το μωρό πίσω στη μαμά. Έχω ακόμη ακούσει ιστορίες από συγγενείς που τρέχουν σε άλλα δωμάτια του σπιτιού για να έχουν περισσότερο χρόνο αγκαλιά το μωρό. Δώστε μια γρήγορη αγκαλιά, στη συνέχεια, αφήστε το μωρό να ν επιστρέψει στη μαμά για να αισθάνονται και οι δύο ασφαλείς. ¨Η αφήστε κάποιον άλλο να πιάσει σειρά εάν η μητέρα σας έχει δώσει το νεύμα. Αν το μωρό αρχίζει να κλαίει κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς σας, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ή μικρό χρονικό το κρατήσατε, να το δώσετε πίσω στους γονείς. Μερικοί γονείς μπορεί να είναι χαρούμενοι αν εσείς ηρεμήσετε το μωρό, αλλά για εκείνους που δεν είναι, μπορεί να είναι βασανιστικό να ακούνε το μωρό τους να κλαίει στην αγκαλιά του άλλου. Οι κραυγές ενός μωρού μπορούν να κάνουν μια νέα μητέρα ανήσυχη – μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης. Νέα πρόσκληση θα είναι πολύ απίθανη, αν δεν μπορείτε να καταλάβετε, όταν έρθει η ώρα να δώσετε το μωρό πίσω.
Κανόνας # 10: Μην μείνετε περισσότερο από μία ώρα εκτός και εάν σας έχει δοθεί το πράσινο φως. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά αμέσως μετά τον τοκετό και με στέρηση ύπνου, είναι μεγάλο έργο να είναι κανείς κοινωνικός, να ψυχαγωγήσει και να φορέσει το χαμογελαστό του πρόσωπο για πάρα πολύ. Μερικοί γονείς μπορεί να σας πουν ότι οι αγαπημένοι τους καλεσμένοι ήταν αυτοί που πρόσφεραν τρόφιμα, τακτοποίησαν την κουζίνα, έκανε ο καθένας ένα ποτό, είχε μια γρήγορη αγκαλιά με το μωρό και στη συνέχεια έφυγαν.
Κανόνας BONUS # 11: Μην ξεχάσετε τη μαμά! Μετά από μια μακρά εγκυμοσύνη που έχει σωματικά και συναισθηματικά καταπονηθεί, η μαμά συχνά ξεχνιέται. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει πολλή αγάπη ρωτήστε την πώς αισθάνεται, για την εμπειρία της και αν έχει αρκετή υποστήριξη. Σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η μαμά είναι καλά συναισθηματικά μετά τον τοκετό, γιατί η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε και τον μπαμπά. Ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται – είναι και ο ίδιος ένα αστέρι στο σόου. Στην Κίνα, είναι παραδοσιακό για τη νέα μητέρα να μείνει στο σπίτι με το μωρό της για τον πρώτο μήνα. Παππούδες και άλλοι συγγενείς αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα και τυχόν άλλα καθήκοντα, ώστε να μπορέσει η μητέρα να έχει αρκετό χρόνο για να συνδεθεί με το νεογέννητο της. Σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, την η μητέρα φροντίζουν για 40 ημέρες, δίνοντας της χρόνο για να επουλωθεί και να συνδεθεί με το νέο μωρό της. Μια παρόμοια παράδοση ακολουθείται στην Ινδία, αν και εκεί διαρκεί 45 ημέρες. Η νέα μητέρα υποτίθεται ότι δεν πατάει πόδι στην κουζίνα, και αντ ‘αυτού άλλοι συγγενείς θα μαγειρέψουν και θα καθαρίσουν για την οικογένεια.
Αν θέλετε λοιπόν μια δεύτερη πρόσκληση στο σπίτι του νεογέννητου ακολουθήστε τους κανόνες.
Δείτε περισσότερα στο:
http://www.bellybelly.com.au/baby/10-rules-for-visiting-a-new-baby/