Ρωτάτε…..απαντάμε 2
Ερώτηση από τη μαμά Ν.Π.
«Ο γιός μου όταν γυρίζουμε από το σχολείο έχει συνήθως τα περισσότερα μαθήματα τελειωμένα. Έχουμε μπροστά μας τρεις ώρες μέχρι να πάρουμε τα μικρά από το νηπιαγωγείο. Μπορεί τα μαθήματα να χρειάζονται δεκαπέντε λεπτά, μπορεί τριάντα λεπτά. Ενώ είναι πανέξυπνος και πολύ καλός μαθητής, θα πάρουμε όλο τον χρόνο να τελειώσουμε. Πώς να τον πείσω να τελειώσει γρηγορότερα; Είναι πρώτη τάξη δημοτικού»
Απάντηση:
Εάν το αγοράκι σας, με βάση όλες τις απαραίτητες ενδείξεις, δεν αντιμετωπίζει αντικειμενικά προβλήματα με τα μαθήματά του, τότε ίσως έχει ανάγκη να ξοδέψει χρόνο με τη μαμά του. Υποσχεθείτε του πως, όταν τελειώσει τα μαθήματά του, θα κάτσετε παρέα να παίξετε ως να έρθει η ώρα να πάρετε τα αδερφάκια του από το νηπιαγωγείο. Τηρώντας τις υποσχέσεις σας συστηματικά θα νιώθει, σταδιακά, όλο και περισσότερη ασφάλεια και δεν θα χρησιμοποιεί τα μαθήματά του για να σας κρατήσει κοντά του. Μόλις φτάσετε σε αυτό το στάδιο, κάντε με εκείνον μια συζήτηση για το πόσο μεγάλη πρόοδο παρατηρείτε σε αυτόν και πόσο χαίρεστε. Ταυτόχρονα, εξηγήστε του πόσο σημαντικός είναι ο προσωπικός χρόνος για τον καθένα μας και συμφωνείστε να ξοδεύετε συγκεκριμένο μόνο χρόνο, καθημερινά, για παιχνίδι μαζί του – ασχέτως από το πόσο αργά ή γρήγορα έκανε τα μαθήματά του. Τέλος, δώστε του ιδέες για το τι μπορεί να κάνει ο ίδιος στον ελεύθερο χρόνο του και βοηθήστε τον στην πράξη.
Ερώτηση από τον μπαμπά Γ.Β.
«Πως καταφέρνουμε να πείσουμε ένα παιδί να δεθεί στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, ειδικά αν είναι μεγαλύτερο και μπορεί να λυθεί από μόνο του στη διαδρομή»
Απάντηση:
Το παιδάκι σας, αν λύνεται στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, δοκιμάζει τα όριά σας. Επειδή είναι θέμα ασφάλειας, από τη στιγμή που θα ανακαλύψετε τι συμβαίνει, δεν πρέπει να το επιτρέπετε σε καμία περίπτωση. Ψύχραιμοι, φροντίστε να σιγουρευτείτε ότι το παιδί αντιλαμβάνεται τον κανόνα που έχετε βάλει: και ως περιεχόμενο αλλά και ως αιτιολογία. Κάθε φορά που βάζετε τη ζωνίτσα να λέτε στο παιδί μέχρι να το μάθει απέξω: Τι κάνετε εκείνη τη στιγμή, γιατί το κάνετε και τι περιμένετε το παιδί σας να κάνει μέχρι να κατεβείτε από το αυτοκίνητο. Αν βγάζει τη ζώνη ενώ κινείστε να σταματάτε το αυτοκίνητο με ηρεμία και να το δένετε ξανά λέγοντάς του ότι αυτό δεν το επιτρέπετε εσείς επειδή το αγαπάτε και δε θέλετε να του συμβεί τίποτε κακό, και επίσης, δεν το επιτρέπει και η νομοθεσία όλης της χώρας για να μη συμβεί τίποτα κακό σε κανέναν άνθρωπο. Την ώρα του παιχνιδιού μαζί του διαλέξτε να παίξετε αστυνόμος και οδηγός. Το παιδί θα είναι ο οδηγός και εσείς ο αστυνόμος που θα δίνει ροζ χαρτάκια/κλήσεις σε όποιον παρανομεί. Κάθε τόσο σταματάτε να κινείστε και ρωτήστε το: «Κύριε, φοράτε τη ζώνη σας ή να σας δώσω καμία κλήση;» Αυτό μπορεί να καταλήξει να είναι ένα απίστευτα διασκεδαστικό παιχνίδι με πολλά γέλια που θα εκτονώσει την ανάγκη του παιδιού να παρανομήσει! Με αφορμή αυτό, μάθετε παρεούλα κι άλλους κανόνες υπεύθυνης συμπεριφοράς, τόσο για επιβάτες αυτοκινήτου όσο και για πεζούς.
Περιμένω τις ερωτήσεις σας στο email info@joyfulkid.com
Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.