Ρωτάτε-απαντάμε 4

29 Ιανουαρίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ερώτηση από τη μαμά Κ.Π.

 

Πότε τα παιδιά καταλαβαίνουν το χρόνο; Ακόμα μπερδεύουμε το χτες, το σήμερα και το αύριο. Είναι σχεδόν 5 χρονών.

 

Απάντηση:

 

Δε θα ήθελα να μιλήσω για αναπτυξιακά στάδια. Μπορεί κάποιο παιδί να μπερδεύει το χτες με το σήμερα ως λέξεις αλλά να έχει άριστη σχέση με το χρόνο. Να γνωρίζει ας πούμε ακριβώς ποια μέρα θα έρθει η παιδαγωγός του για παιχνίδι ή πότε παίζεται η αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση. Προσπαθήστε να μην σας πνίγει το άγχος και στην περίπτωση που ανησυχείτε πολύ επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. Η δική μου συμβουλή είναι να δώσετε σε κάθε μέρα της εβδομάδας το δικό της χαρακτήρα. Ας πούμε κάντε την Κυριακή μέρα εκδρομής, το Σάββατο μέρα επίσκεψης στη γιαγιά και στον παππού, την Παρασκευή μέρα για εικαστική δημιουργία κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, μπορείτε να χωρίσετε τα παιχνίδια σε 7 ομάδες και κάθε μέρα παίζετε με την ομάδα της ανάλογης μέρας. Τα παιδιά θα αργήσουν να βαρεθούν τα παιχνίδια τους και εσείς θα γεμίσετε ευκαιρίες για να συζητήσετε με τα παιδιά τι σημαίνει χθες, σήμερα ή αύριο χωρίς να γίνεστε κουραστική.

 

 

Ερώτηση από τον μπαμπά Γ.Γ.

 

Ο μεγάλος μου γιός, 6 ετών, όταν ξυπνάει δεν καταλαβαίνει ότι οι υπόλοιποι μπορεί να χρειάζονται ξεκούραση. Θέλει να τους ξυπνάει όλους για να παίξει. Τι πρέπει να κάνω;

 

Απάντηση:

 

Νιώθετε ότι δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των άλλων; Μήπως νιώθει μοναξιά; Υπάρχει περίπτωση να φοβάται να μένει σε άδεια δωμάτια; Κι αν δεν ξέρει πώς να απασχολήσει τον εαυτό του μόνο του; Ό, τι και να συμβαίνει, το κέρδος αυτής της συνήθειας για το παιδί είναι καθαρά συναισθηματικό. Διαβάστε μαζί του ιστορίες ή παραμύθια για ήρωες που έχουν υπομονή, που ενδιαφέρονται για τους άλλους, που είναι ανεξάρτητοι κλπ. Διδάξτε το παιδί σας, σε ώρες που έτσι κι αλλιώς θα παίζατε μαζί του, πώς να παίζει μόνο του και επιβλέπετε αν τα καταφέρνει και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει. Αυξήστε το χρόνο που αφιερώνετε σε εκείνο. Μιλήστε μαζί για όσα φοβάται και εμψυχώστε το. Όταν πια δε θα αντιλαμβάνεστε σημαντικά προβλήματα από μέρους του παιδιού, συζητείστε μαζί του για την ανάγκη σας να κοιμάστε συγκεκριμένες ώρες. Μετά παίξτε ξενοδοχείο: Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά καρτελάκια πόρτας «Μην ενοχλείτε» και ας πάρει ο καθένας το δικό του. Όλοι έχουν δικαίωμα στον προσωπικό χρόνο!

 

Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας στο info@joyfulkid.com

katerina2Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.

 

Οι απαντήσεις στη στήλη αυτή δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή ειδικού. Η Κατερίνα Σοπίδη και το Joyful Kid δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που φέρνουν οι αναγνώστες, αλλά ούτε και για την εφαρμογή ή τα αποτελέσματα της όποιας λύσης επιλέξουν οι γονείς.