Ρωτάτε Απαντάμε 8

26 Φεβρουαρίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ερώτηση από τη μαμά Κ.Π.

Όταν η δασκάλα λείπει για κάποιο χρονικό διάστημα, πως βοηθούμε τα παιδάκια μέχρι να γυρίσει; Η δασκάλα είναι με αναρρωτική άδεια και είναι η τρίτη εβδομάδα που λείπει από το σχολείο. Τώρα έχουν μια άλλη, βέβαια, αλλά βλέπω τον γιο μου να είναι αναστατωμένος, κάνει ορθογραφικά λάθη που δεν έκανε παλιά κλπ

Απάντηση:

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από σταθερότητα και ηρεμία. Η αλλαγή που προέκυψε σίγουρα επηρέασε το παιδάκι σας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχει κακή σχέση με τη νέα δασκάλα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το σχολείο και να συζητήσετε με τη νέα δασκάλα την κατάσταση. Ίσως η δασκάλα χρειάζεται -περισσότερο από εσάς- ενημέρωση γύρω από το θέμα για να μπορέσει να σχηματίσει εικόνα για τα παιδιά. Ίσως μια συζήτηση του παιδιού και της δασκάλας με την παρουσία σας να έφερνε κάποια αποτελέσματα προς το καλύτερο. Σίγουρα βρείτε ευκαιρίες να συζητάτε με το γιό σας κάθε τόσο για όσα τον αγχώνουν ή τον στενοχωρούν. Αυξήστε τις ώρες παιχνιδιού ή/και τις ώρες που ασχολείστε μαζί του. Τέλος, το ότι κάνει ορθογραφικά λάθη αφορά μόνο εκείνον και, όσο μπορείτε, κρατήστε την παρατήρηση αυτή μόνο μέσα στην ώρα της μελέτης και με πολύ ευγενικό τρόπο. Θα πρότεινα να μην το αναφέρετε καθόλου, όχι μόνο σε τρίτους ως πρόβλημα, αλλά και στον ίδιο. Όσα του συμβαίνουν τώρα μάλλον είναι παροδικά συμπτώματα της αλλαγής, οπότε, κάντε τα στραβά μάτια μέχρι να γυρίσει η δασκάλα του.

 

Ερώτηση από τον μπαμπά Γ.Ν.

Πώς να δώσουμε να καταλάβει ένα παιδί, χωρίς να στενοχωρηθεί, ότι μπορεί και να χάσει στα παιχνίδια;

 

Απάντηση:

Για πολλά παιδιά το να χάσουν είναι μια εμπειρία βασανιστική και γεμάτη ενοχές. Αυτό ξεκινάει από τους γονείς ή τους δασκάλους του παιδιού που περιμένουν το παιδί να φέρεται με τέλειο τρόπο ή να πετυχαίνει πάντα. Η επιτυχία είναι σχεδόν αδύνατη όταν τα κριτήρια είναι αυστηρά, πόσο μάλλον η συνεχής επιτυχία. Καθίστε λίγο και σκεφτείτε πόσες φορές κάνατε απίστευτες γκάφες που σας οδήγησαν στην άβολη θέση του να έχετε αποτύχει. Γέλαγαν μαζί σας ή σας κορόιδεψαν; Τέλεια! Πείτε όλες αυτές τις ιστορίες στο παιδί σας μέχρι να σκάσει στα γέλια ή μέχρι να σας αγκαλιάσει από συμπόνια. Μετά παίξτε μαζί ένα παιχνίδι και ζητήστε από το παιδί να μην το παίρνει τόσο σοβαρά! Χάστε τις μισές φορές και νικήστε τις άλλες μισές. Να πανηγυρίζετε κάθε φορά, ασχέτως ποιος νίκησε. Η χαρά της προσπάθειας είναι νίκη για όσους ξέρουν να παίζουν.

Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας στο info@joyfulkid.com

katerina2Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.

 

Οι απαντήσεις στη στήλη αυτή δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή ειδικού. Η Κατερίνα Σοπίδη και το Joyful Kid δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που φέρνουν οι αναγνώστες, αλλά ούτε και για την εφαρμογή ή τα αποτελέσματα της όποιας λύσης επιλέξουν οι γονείς