Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό
Η 2α Απριλίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό από το 2008. Τα αυξημένα ποσοστά διάγνωσης Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ASD) σε μικρά παιδιά ενισχύει τις προσπάθειες των συλλόγων και οργανώσεων σε όλο τον κόσμο για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον αυτισμό.
Μερικοί ερευνητές δηλώνουν ότι 1 στα 50 ή ακόμα και 1 στα 45 παιδιά διαγνώσκονται με ΔΑΦ. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 2013 δημοσίευσαν ότι 1 στα 68 παιδιά έχει διαγνωστει με ΔΑΦ.
Οι λόγοι της εκτεταμένης αύξησης, δεν είναι ακόμη γνωστοί αν και υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Ένας από τους προτεινόμενους λόγους είναι η διαθεσιμότητα των πόρων και των εργαλείων για την ανίχνευση και τη διάγνωση του αυτισμού με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι στο παρελθόν. Στη συνέχεια, άλλαξε επίσης η ηλικία διάγνωσης. Συγκριτικά, πριν από είκοσι χρόνια η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν περίπου γύρω στην ηλικία των πέντε, ενώ σήμερα πολλά παιδιά διαγιγνώσκονται γύρω στην ηλικία των δύο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και νωρίτερα.
Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που με απλά λόγια σημαίνει ότι παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του παιδιού και είναι προφανώς αλληλένδετη με το πώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και λειτουργεί. Χαρακτηρίζεται ως ένα φάσμα επειδή είναι μια μεγάλη συνέχεια από πολύ χαμηλή λειτουργικοτητα σε πολύ υψηλή και ταλαντούχα άτομα. Για να διευκρινίσουμε, μερικά παιδιά μπορεί να μην μιλούν καθόλου, ενώ άλλα παιδιά με ASD μπορεί να έχουν πολύ επαρκή παραγωγική γλώσσα και ακόμη και να είναι σε θέση να συμμετάσχουν ενεργά σε συζητήσεις με άλλους.
Πέρα από τη διακύμανση των συμπτωμάτων μεταξύ των ατόμων με ASD, υπάρχουν ορισμένες κοινές περιοχές ελλειμμάτων / δυσκολιών. Οι περιοχές αυτές, με βάση το αναθεωρημένο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM V, 2013), αποτελούνται από δύο μεγάλες ομπρέλες: κοινωνική επικοινωνία, περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.
Η κοινωνική επικοινωνία περιλαμβάνει δυσκολίες στην “κοινωνική προσοχή», όπως:
Μειωμένη οπτική επαφή
Μειωμένη κατάδειξη
Μειωμένη παρακολούθηση του βλέμματος κοινωνικού εταίρου
Προτίμηση να ασχοληθούν με αντικείμενα από ό, τι με ανθρώπους του περιβάλλοντος που οφείλεται στις μειωμένες δεξιότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης (έναρξη, διατήρηση, επέκταση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης)
Φτωχή αντίδραση όταν το παιδί καλείται με το όνομά του / της.
Επιπλέον, η κοινωνική επικοινωνία αναφέρεται τόσο στις λεκτικές όσο και στις μη λεκτικές δεξιοτητες, όπου ενώ μερικά παιδιά μπορεί να έχουν σοβαρές ελλείψεις, αλλά μπορεί να αγωνίζονται με ορισμένες πτυχές της, όπως την κατανόηση των «κρυφών νύξεων» από τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος κατά την αλληλεπίδραση με τους άλλους.
Για να διευκρινιστεί, παρόλο που ένα παιδί με αυτισμό, σοβαρός αυτισμός δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να είναι συναισθηματικά δεμένο και να δημιουργήσει ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω του, αλλά αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνο, υπομονή, κατανόηση, προσπάθεια και κατάλληλες παρεμβάσεις για να βοηθήσουν το παιδί.
Από την άλλη πλευρά, περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναληπτικές συμπεριφορές αναφέρονται στην τάση των ανθρώπων με ASD να έχουν άκαμπτες ρουτίνες ή μερικές φορές τελετουργίες, στερεότυπες και επαναλαμβανόμενες ιδιομορφίες, όπως χτύπημα των χεριών, άλματα και πολλά άλλα. Επιπλέον, η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει ενασχόληση με ένα αντικείμενο ή ένα μέρος ενός αντικειμένου, όπως το τιμόνι ενός αυτοκινήτου/ παιχνιδιού. Επιπλέον, ειδικό ενδιαφέρον για ένα θέμα και η εστίαση της προσοχής σε αυτό, είναι ένα άλλο μέρος αυτής της κατηγορίας. Για παράδειγμα, τα παιδιά με ASD μπορεί να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζώα, τους αριθμούς, τους δεινόσαυρους και είναι σε θέση να απομνημονεύσουν κάθε μικρή λεπτομέρεια σχετικά με το ενδιαφέρον τους.
Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να επιμένουν στην ομοιότητα και να δείχνουν αγωνία πάνω σε θέματα μικρών αλλαγών στο περιβάλλον τους ή το πρόγραμμά τους.
Ωστόσο, ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να αγωνίζεται με μια ποικιλία προκλήσεων, το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Έτσι, κάποια δυνατά σημεία των παιδιών με ASD θα είναι η επιμονή τους να συνεχίσουν όπου κάποιος άλλος θα σταματούσε, η ικανότητα τους να απομνημονεύουν πολλές πληροφορίες, ιδίως για τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους, η τελειομανεία η οποία είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό γνώρισμα όταν πρόκειται για την τεχνολογία και την επιστήμη, και μερικοί άνθρωποι με ASD μπορεί να έχουν νοημοσύνη πάνω από τον μέσο όρο.
Στο τέλος, ο αυτισμός είναι ένας διαφορετικός τρόπο σκέψης, λειτουργίας και αντίληψης του κόσμου! Δεν είναι λάθος … είναι απλά διαφορετικός!
Κρίστια Χρίστου
Εργοθεραπεύτρια – Sensory Integration Therapy; MA in Educational Studies (2011)
Το 2015, ξεκίνησε το διδακτορικό της δίπλωμα σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, St. Louis με έρευνα επικεντρωμένη στον Αυτισμό.
Facebook Page Ορίζοντας. Κέντρο Πρόληψης, Ανάπτυξης και Θεραπείας
Μετάφραση Joyfulkid.com από www.orbex.com