Ρωτάτε Απαντάμε 14
Ερώτηση από τη μαμά Λ.Π.
Δε μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου με τα μαθήματα του, ούτε έχω την οικονομική δυνατότητα να φέρω δασκάλα στο σπίτι. Είμαστε μονογονεϊκή οικογένεια, χωρίς στήριξη, και νιώθω ενοχές που δεν τα πάει καλά στο σχολείο. Φοβάμαι πως η δυσκολία μου αυτή κάνει και το παιδί να νιώθει άσχημα.
Απάντηση:
Το παιδί σας αν νιώθει άσχημα θα είναι επειδή στενοχωριέστε. Σταματήστε να στενοχωριέστε και δράστε! Συζητήστε αυτό το πρόβλημα με τη διεύθυνση του σχολείου του παιδιού. Σίγουρα οι δάσκαλοι θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το θέμα αποτελεσματικά και ίσως δίνουν περισσότερο βάρος στο να κατανοεί καλύτερα το παιδί όσο ακόμα είναι στο σχολείο. Ρωτήστε στη δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής ή στο πνευματικό κέντρο αν παρέχουν στήριξη δωρεάν στα παιδιά του δήμου σας. Τέλος βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει με τι θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά στο μέλλον. Αυτό από μόνο του μπορεί να γίνει δείκτης για την πορεία σας.
Ερώτηση από τον μπαμπά Π.Θ.
Δεν αντέχουμε να βλέπουμε το παιδί μας να κλαίει, τελευταία όμως κλαίει όλο και συχνότερα. Κάθε μέρα κάνουμε πράγματα που της αρέσουν αλλά δε βοηθάει τίποτα.
Απάντηση:
Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να συζητήσετε μαζί του, και δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή δεν αντιμετωπίζει άλλο σοβαρό ζήτημα που δρα καταλυτικά στη συμπεριφορά του, προσοχή! Όλοι έχουμε κλάψει και θα κλάψουμε. Είτε ενήλικες είτε παιδιά, το κλάμα αποτελεί έκφραση πολλών συναισθημάτων. Όσοι γονείς είναι πολύ ευαίσθητοι πάνω σε αυτό το θέμα συνήθως την πατάνε. Το παιδί αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα ότι οι γονείς του είναι αδύναμοι να διαχειριστούν την κατάσταση όταν κλαίει και με αυτό ως μοχλό πίεσης δοκιμάζει συνεχώς να εξουσιάζει τις επιλογές τους. Στο τέλος το παιδί καταλήγει να κλαίει για το παραμικρό και κανείς δεν περνάει καλά. Δώστε απεριόριστη αγάπη αλλά στη συμπεριφορά βάλτε τα όριά σας, μην γίνεστε υπηρέτες του παιδιού σας. Το παιδί σας μέσα στο σπίτι έχει ίσα δικαιώματα με εσάς, όταν κλαίει δώστε δύο υγιείς επιλογές πάνω σε αυτό που ζητάει και αφήστε το παιδί να διαλέξει μια από τις δύο.
Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.