Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου 2016
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου (International Day for Street Children) καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς μ.κ.ο. με έδρα το Λονδίνο και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.
Στόχος της Ημέρας είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο, αλλά και να υπενθυμίσει στους κρατούντες ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.
Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου – 12 Απριλίου
Το 2011 καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου (International Day for Street Children), μετά από πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο. Η καθιέρωση της μέρας αυτής στοχεύει στο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου, αυτά που περιφέρονται μόνα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις. Επίσης, στοχεύει στο να υπενθυμίσει στις Κυβερνήσεις ότι η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για όσα κράτη την έχουν υπογράψει.
Τα παιδιά του δρόμου είναι είτε εκείνα που περιφέρονται στους δρόμους καταφεύγοντας στην επαιτεία ως μέσο επιβίωσης, χωρίς γονική υποστήριξη, είτε εκείνα που είναι «θύματα» οικογενειακής εκμετάλλευσης, μιας και οι ίδιοι τους οι γονείς τα εξαναγκάζουν στην επαιτεία. Ο διεθνώς αποδεκτός όρος «Παιδιά του δρόμου» προσδιορίζει τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων παιδιών που είναι άπορα, άστεγα και εγκαταλελειμμένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών τα παιδιά του δρόμου αριθμούν σχεδόν στα εκατό εκατομμύρια, παγκόσμια, και ζουν στις μεγαλουπόλεις και παραγκουπόλεις όλου του κόσμου, από την Ευρώπη έως την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το διάστημα ζουν στους δρόμους περίπου 150-250 χιλιάδες παιδιά ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.
Τα παιδιά του δρόμου είναι συνήθως τα εύκολα θύματα σε κάθε μορφής εκμετάλλευση. Οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη σωστής διατροφής και στέγης, η μη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και στην εκπαίδευση, η πίεση για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, η εκμετάλλευσή τους από τα κυκλώματα εμπορίας οργάνων για μεταμοσχεύσεις, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση. Γενικά, τα παιδιά του δρόμου ζουν μια οδυνηρή, επικίνδυνη και ανθυγιεινή ζωή. Επίσης, βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο κακοποίησης αφού σύμφωνα με έρευνες το 86% των παιδιών αυτών εντοπίζουν τη βία ως ένα σημαντικό πρόβλημα στη ζωή τους και ότι τα μισά από αυτά έχουν υποστεί κάποια μορφή βιασμού.
Η φτώχεια στις μέρες μας είναι μια πραγματικότητα. Μια σοβαρή συνέπεια της είναι ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών του δρόμου, των παιδιών εκείνων που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο δρόμο, αφού εκεί εργάζονται για να επιβιώσουν. Πολλά παιδιά αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες με αποτέλεσμα να τραυματίζονται σε σοβαρά ατυχήματα. Κάποια άλλα επιβιώνουν με την επαιτεία και τις μικροκλοπές. Μια άλλη μεγάλη ομάδα παιδιών παρόλο που ζουν με τους γονείς τους εντούτοις λόγω της φτώχειας αναγκάζονται να εργαστούν στους δρόμους ώστε να συνεισφέρουν στην επιβίωση των πολυμελών οικογενειών τους.
Κάθε κράτος οφείλει να μεριμνήσει ώστε να περιοριστούν οι μηχανισμοί που προκαλούν την επαιτεία, να υιοθετήσει στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας, αλλά και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα που θα βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, όπου θα τους παρέχεται στέγη, τροφή, ένδυση και μόρφωση. Ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι συμφωνούν πως κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία και πως η στέγη και η τροφή θα πρέπει να είναι για κάθε παιδί δεδομένα. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, στον τόπο μας, κυβερνητικές, τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές, καθώς και αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συστρατεύονται με σκοπό τη προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη στέγη, στη διατροφή, στην υγεία.
___________
ΜΓ/ΣΧ