Kολικοί στα μωρά: Τρόποι ανακούφισης
Εμφανίζει κολικούς το μωρό σας; Τι να κάνετε με τη διατροφή του και με ποιους τρόπους μπορείτε να το ανακουφίσετε.
Ο κολικός του εντέρου είναι μια πάθηση που επηρεάζει το 20% των μωρών. Αρχίζει τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του και διαρκεί μέχρι και 3 μήνες. Ο κολικός περιλαμβάνει συνεχές κλάμα μέχρι 3 ώρες την ημέρα. Αντίθετα με το φυσιολογικό κλάμα, το κλάμα του κολικού θα έχει ήχο έντονο και υστερικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μωρό που υποφέρει από κολικούς θα τραβάει τα πόδια του ψηλά για να δείξει κατά κάποιο τρόπο ότι πονάει το στομάχι και η κοιλιά του. Συνήθως οι κολικοί αρχίζουν την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Η φροντίδα για το νεογέννητό σας είναι μια δοκιμασία από μόνη της, και το να αντιμετωπίζεις ένα μωρό με κολικό μπορεί να σας φανεί ‘’βουνό’’. Πιο πολύ από οτιδήποτε θέλετε το μωρό σας να είναι καλά και χαρούμενο, οπότε όταν δεν μπορείτε να το ανακουφίσετε ίσως να νιώθετε φορτισμένες.
Να θυμάστε να μένετε όσο ήρεμες μπορείτε και να κάνετε διαλείμματα αφήνοντας τον σύντροφό σας ή κάποια φίλη να φροντίσει το μωρό σας για κάποια μικρά χρονικά διαστήματα.
Το να αντιμετωπίζετε ένα μωρό με κολικό είναι μια δύσκολη δοκιμασία για ένα γονιό, αλλά διατηρήστε την ψυχραιμία σας γιατί είναι μια φυσιολογική κατάσταση για τα μωρά και υποχωρεί μέχρι το παιδί σας να γίνει τριών ή τεσσάρων μηνών.
Γιατί συμβαίνει
Αν και ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός, κάποιες θεωρίες αναφέρουν ότι προκαλούνται γιατί το πεπτικό σύστημα του μωρού σας δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς ακόμα. Το πεπτικό σύστημα του μωρού σας περιέχει υγρά στομάχου που πρέπει να χωνέψουν την τροφή. Λιγότερα υγρά στομάχου μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια που πονούν το στομάχι του μωρού σας. Μιλήστε στον παιδίατρό σας για το αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιόξινα φάρμακα. Άλλες θεωρίες αναφέρουν ότι το νευρικό σύστημα του μωρού σας απλώς βρίσκεται σε ένταση ή ότι το μωρό σας επηρεάζεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες και έτσι δημιουργείται ο κολικός.
Η αλλαγή της διατροφής του
Μερικές μητέρες ανακαλύπτουν ότι αν αλλάξουν τη δική τους διατροφή (περιορίζοντας το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πικάντικες τροφές, τις φυτικές ίνες, τα «λιπαρά»λαχανικά όπως τα φασόλια, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, την καφεΐνη και το αλκοόλ) τα μωρά που θηλάζουν παθαίνουν πιο σπάνια κολικό. Αν ταΐζετε με το μπιμπερό, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να αλλάξετε το γάλα.
Άλλοι τρόποι για να ανακουφιστεί
Μερικοί γονείς συμβουλεύουν να ηρεμείτε το μωρό σας αγκαλιάζοντάς το, κουνώντας το και χαϊδεύοντας το στομάχι του. Δοκιμάστε να τοποθετείτε την κοιλιά του βρέφους προς τα κάτω, πάνω στα γόνατά σας και να είναι ήρεμο μέχρι να κοιμηθεί. Είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι οι κολικοί δεν είναι μόνιμη κατάσταση και δεν επιφέρουν βλάβες στην ανάπτυξή του, ενώ τα μωρά μεγαλώνουν και είναι υγιή και ευτυχισμένα όπως όλα τα άλλα παιδιά. Να είστε ήρεμη και υπομονετική και να το νταντεύετε και να το φροντίζετε όσο μπορείτε. Αν έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με τους κολικούς και το μωρό σας, μιλήστε στον παιδίατρό σας.
Πηγή: iatronet.gr