Ρωτάτε Απαντάμε 18

6 Μαΐου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ερώτηση από τη μαμά Κ.Ξ.

Γιατί δεν πρέπει να μιλάμε στο παιδί μας με τρόπο μωρουδίστικο;

Απάντηση:

Μπορείτε να φροντίζετε για το παιδί σας χωρίς να το καθηλώνετε στο χτες. Κάθε στιγμή το μωρό σας μεγαλώνει και λαμβάνει ερεθίσματα από το περιβάλλον του. Δώστε του μια ευκαιρία να νιώσει ότι έχει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες μαζί σας. Αν δεν σας μιλούν εσάς μωρουδίστικα οι άλλοι, εσείς γιατί να το κάνετε με το παιδί σας; Πόσο μάλλον όταν αυτό μαθαίνει τη γλώσσα και είναι απαραίτητο να ακούει τις λέξεις καθαρά και κατανοητά. Ο μωρουδίστικος τρόπος αργοπορεί την εξέλιξη της ομιλίας αλλά και αποδίδει στο παιδί, ασχέτως του πόσο ώριμο είναι στην πραγματικότητα, την ταμπέλα του «μωρού».

 

Ερώτηση από τον μπαμπά Μ.Κ.

Διάβασα ένα βιβλίο ψυχολογίας που γράφει τα στάδια ανάπτυξης ενός παιδιού. Γνωρίζω πως αυτά γράφτηκαν ενδεικτικά και κάθε παιδί είναι μοναδικό αλλά δεν μπορώ να μην ανησυχώ όταν νιώθω ότι το παιδί μου δεν εξελίσσεται το ίδιο γρήγορα όπως άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Η ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να βελτιωθεί μέσα από όσα κάνουν οι γονείς;

 

Απάντηση:

Φυσικά. Οι γονείς είναι το Α και το Ω στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Το παιδί δεν έχει να λάβει από εσάς μόνο το καταπληκτικό σας DNA, αλλά και πολλά άλλα. Αν είστε διατεθειμένος να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό ώστε να αναπτυχθεί σωστά το παιδί σας ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές: Να βρίσκετε πάντα ευκαιρίες να συζητάτε μαζί του, να είστε δίπλα του στις σημαντικές -για εκείνο- στιγμές, να βάζετε όρια στη συμπεριφορά όλων και στη δική σας, να «ακούτε», να επιδιώκετε την ανεξαρτησία του και να την στηρίζετε. Καλή Επιτυχία!

katerina2Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.

Οι απαντήσεις στη στήλη αυτή δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή ειδικού. Η Κατερίνα Σοπίδη και το Joyful Kid δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που φέρνουν οι αναγνώστες, αλλά ούτε και για την εφαρμογή ή τα αποτελέσματα της όποιας λύσης επιλέξουν οι γονείς