Ρωτάτε απαντάμε 19

13 Μαΐου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ερώτηση από τον μπαμπά Α.Ε.

Ποια είναι τα πιο κατάλληλα παιχνίδια για να πάρει μαζί του ένα παιδί στον ύπνο;

 

Απάντηση:

Οχι παιχνίδια που είναι σκληρά, με μικρά κομμάτια, με κορδελίτσες-κλωστές-κουμπιά-τρίχες ή που κάνουν δυνατή μουσική. Φυσικά, όχι στον ύπνο αλλά και 2-3 ώρες πριν τον ύπνο: υπολογιστές, κινητά, τάμπλετ, τηλεόραση κλπ. Τώρα, τι μπορεί να πάρει: πάνινα μαλακά παιχνίδια χωρίς μέρη που ξεκολλάνε ή μπορεί να κοπούν. Ιδιαίτερη προσοχή στα λούτρινα γιατί η εισπνοή των τριχιδίων της γούνας που φθείρεται στα χέρια του παιδιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Μια καλή ιδέα για μικρές ηλικίες είναι το κουβερτάκι συναισθηματικής ασφάλειας, είναι μισό κουβερτούλα και μισό πάνινο κουκλάκι. Εναλλακτικά δώστε στο παιδί να διαβάσει ένα πάνινο μαλακό βιβλίο εξερεύνησης.

 

Ερώτηση από τη μαμά Ε.Ξ.

Ο γιός μας είναι 2,5 ετών και έχει μάθει να μας χτυπάει. Θέλουμε να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά γιατί έχει και μια μικρή αδερφούλα που πολλές φορές γίνεται στόχος επίθεσης.

 

Απάντηση:

Για να σταματήσει ο γιός σας να χτυπάει πρέπει να σας μιμηθεί. Φυσικά δεν υπονοώ ότι χτυπάτε το παιδάκι σας αλλά όταν θέλετε να διακοπεί μια τέτοια συμπεριφορά οφείλετε να αλλάξετε μερικά πράγματα στην καθημερινότητά σας. Όταν υπάρχει κακή επικοινωνία μείνετε ψύχραιμη και μην σηκώνετε το χέρι σας ούτε ως εκφοβισμό. Επίσης ποτέ μην κάνετε αστεία με το ζήτημα του ξύλου: όταν ένα παιδί έχει όμορφα μαγουλάκια μην το τσιμπάτε, αλλά χαιδέψτε το – όταν τραγουδάτε ένα τραγουδάκι με το παιδάκι σας μην του χτυπάτε ρυθμικά τον πωπό, αλλά κάντε παλαμάκια κλπ. Ένα υπερβολικά ευαίσθητο -στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος- παιδί ίσως λάβει λάθος μήνυμα. Σε άσχετο χρόνο επιβραβεύστε την έλλειψη επιθετικότητας του παιδιού λέγοντας φράσεις όπως: “Πόσο περήφανη είμαι για σένα που παίζεις τόσο όμορφα με την αδερφή σου”, “Μπράβο σου που ζήτησες αυτό που θες με λόγια και δε με χτύπησες”, “Είσαι καταπληκτικός όταν επιχειρηματολογείς” κλπ. Καλή επιτυχία!

katerina2Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.

Οι απαντήσεις στη στήλη αυτή δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή ειδικού. Η Κατερίνα Σοπίδη και το Joyful Kid δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που φέρνουν οι αναγνώστες, αλλά ούτε και για την εφαρμογή ή τα αποτελέσματα της όποιας λύσης επιλέξουν οι γονείς
Tags: , , ,