Ένα παιχνίδι για να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν καλύτερους τρόπους.

3 Ιουνίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Καμαρώνω όταν φεύγω από τα σχολεία των παιδιών μου, και ακούω συχνά, «δικός σου είναι; να σου ζήσει. Πολύ καλό μωρό.» «Τα παιδάκια σου είναι χαρά μου που τα έχω στην τάξη μου, έχουν τόσο καλούς τρόπους».

Φυσικά το ίδιο δεν συμβαίνει πάντα στο σπίτι. Λίγο η ζήλια, λίγο η απαίτηση να έχει ο καθένας περισσότερη προσοχή, δεν περνούμε και τόσες ήρεμες στιγμές.

Και δεν είναι κάτι παράξενο που συμβαίνει. Παιδάκια είναι, θα κάνουν την αταξία τους. Απλά είναι διπλά  κουραστικό όταν το  καθένα θα κάνει την δική του αταξία κάποια στιγμή και στο τέλος η δική μας κούραση πολλαπλασιάζεται.

Και καθώς μεγαλώνουν,  τα πράγματα δεν γίνονται ευκολότερα.

Μια πρόταση από πατέρα, την οποία και σκέφτομαι να υιοθετήσω, μου φάνηκε σαν πολύ καλή ιδεά. Κατ’ αρχήν μου άρεσε σαν ιδέα, γιατί ήδη γνωρίζω ότι η μέθοδος με τα αστεράκια και τις γραμμούλες δουλεύει μαζί τους… Και δουλεύει τόσο καλά, ώστε την σταμάτησα γιατί κάθε φορά που έλεγα να βάλω γραμμούλα έπεφτε το κλάμα της αρκούδας, και τους λυπόμουνα.

Η μέθοδος του συγκεκριμένου πατέρα δουλεύει ως εξής:

  • Παίρνεις κάποιο μετρητή, ο οποίος μπορεί να προσθέσει αλλά και να αφαιρέσει αριθμούς.
  • Βάζεις συγκεκριμένους πόντους για τις δουλειές και για τις καλές συμπεριφορές των παιδιών, ώστε να προσθέσεις όταν τις κάνουν.

Π.χ. Να είσαι ντυμένος και έτοιμος μέχρι τις 7.00 +20 πόντοι

Φύλαξε τα παπούτσια σου  +20 πόντοι

  • Βάζεις συγκεκριμένους πόντους για τις συμπεριφορές τις οποίες θα έπρεπε να γνωρίζουν ήδη και δεν ακολουθούν. (Στην προκειμένη γι αυτές τις συμπεριφορές δεν παίρνουν πόντους όταν τις ακολουθούν-είναι κάτι δεδομένο- απλά όταν δεν τις ακολουθούν αφαιρούνται πόντοι.)

Έδειρες τα αδελφάκια σου -20 πόντοι

Φώναξες χωρίς λόγο -20 πόντοι

Τρώς με το στόμα ανοιχτό -20 πόντοι

 

Θα πρέπει να υπάρχει όμως ένας κατάλογος με κανόνες, τον οποίο να γνωρίζουν τα παιδιά. Αυτές οι πράξεις κερδίζουν, αυτές οι πράξεις, σαν κάνουν να χάνετε.

Στο τέλος κάθε βδομάδας θα μαζεύνται οι πόντοι. Αν μαζευτούν για παράδειγμα 430, τότε τα παιδιά θα κερδίζουν €4,30.

 

Τωρα μπαίνουμε στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού

Όλη την βδομάδα λοιπόν τα παιδιά ΔΕΝ τρώνε γλυκά. Όταν έρχεται η Παρασκευή τα παιδιά έχουν ήδη κερδίσει τα λεφτά τους.

Τότε ανοίγει το «σούπερμαρκετ». Στο σούπερμαρκετ υπάρχουν διάφορα γλυκά, μπισκότα, κι άλλα καλούδια. Το κάθε τι έχει και την τιμή του. (Μπορείτε να τιμολογήσετε όπως θέλετε το κάθε γλυκό)

Τα παιδιά ανάλογα με τους βαθμούς που κέρδισαν αγοράζουν, και έχουν το δικαίωμα να καταναλώσουν τα γλυκά τους  κατά την διάρκεια του Σαββατοκυρίακου.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν  μαθαίνουν μερικά πράγματα. Το να κερδίζουν χρήματα για την ολοκλήρωση εργασιών, την εξοικονόμηση, τη διαδικασία για ψώνια, τα μαθηματικά που εμπλέκονται, τα οφέλη για τα θετικά, να χάνουν  για τα  αρνητικά και ναν μην έχουν αρκετά χρήματα για να πάρουν αυτό που θέλουν, ως συνέπεια.

 

Τώρα ελπίζοντας ότι θα τους αρέσει το «παιχνίδι», έχω να ψάξω να βρω κάποιου είδους μετρητή, κάτι που θα τους εντυπωσιάσει, και να τους ζητήσω να προτείνουν τα ίδια τα παιδιά τους κανόνες. Όταν μάθουν τους κανόνες, σιγά σιγά αυτοί πρέπει να αλλάζουν και να προσθέτουμε νέους  κανόνες στο παιχνίδι μας.

Διαβάσαμε για το παιχνίδι εδώ.

Tags: , ,