M’ αγαπά το μωρό μου;

22 Ιουνίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Όταν τα παιδιά σου αρχίσουν να μεγαλώνουν, και σε τρώει η καθημερινότητα, ξεχνάς. Ξεχνάς τις άσχημες στιγμές με τους κολικούς, ξεχνάς ίσως και όμορφες στιγμές.  Προσπαθώντας να καταπιαστώ με κάποιο θέμα που δεν απασχολεί εμένα προσωπικά, ρώτησα σήμερα μια νέα μανούλα, με ένα μικρό μικρό αγοράκι, τι θα ήθελε να διαβάσει.

Η απάντηση της αφοπλιστική. «Αν μ’ αγαπά το μωρό μου». Για σένα λοιπόν μανούλα, και για όλες τις νέες και μέλλουσες.

«Πως μας δείχνει τo μωρό μας την αγάπη του!»

Μας κοιτάζει επίμονα στα μάτια

Τα νεογέννητα μωράκια αγαπούν πολύ να κοιτάζουν τα πρόσωπα των οικείων τους προσώπων. Και κυρίως της μαμάς τους. Η νευρολόγος Lise Eliot λέει ότι «αυτή η τόσο εκφραστική ματιά εκφράζει το πολύπλοκο ένστικτο επιβίωσης. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη ματιά το μωρό θέλει να προσελκύσει την προσοχή και την αγάπη του προσώπου που το φροντίζει». Όμως είναι και η αρχή της αγάπης του μωρού για τη μητέρα, που καταλαβαίνει πόσο σημαντική θα είναι στη ζωή του.

 

Αναγνωρίζει τη μυρωδιά μας

Αν αφήναμε το μωρό μας να διαλέξει ανάμεσα σε ένα μπουκέτο ευωδιαστά λουλούδια και της ιδρωμένης μπλούζας της μαμάς του, σίγουρα θα επέλεγε το δεύτερο. Όλα τα μωρά, ακόμη και τα νεογέννητα μίας εβδομάδας, αναγνωρίζουν τη μυρωδιά της μαμάς τους, γιατί τίποτα δεν μυρίζει πιο όμορφα από αυτήν.

 

Μας χαμογελάει

Αχ, αυτή η πρώτη φορά που θα μας χαμογελάσει, με αυτό το αφοπλιστικό χαμόγελο, είναι μία μαγική στιγμή! Είναι ο τρόπος του να πει… «σ’ αγαπώ»! Και να μας κάνει να λιώσουμε!

Μας μιλάει

Ναι, οι πρώτοι «ήχοι» ομιλίας του μωρού απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στη μαμά του. Αυτοί οι ήχοι μας λέει η δόκτωρ Lise Eliot, είναι και οι πρώτες του προσπάθειες, να επικοινωνήσει μαζί μας. Απαντήστε λοιπόν!

 

Μας θέλει κοντά του

Θα παρατηρήσετε ότι γύρω στους έξη μήνες το μωρό αρχίζει να δυσανασχετεί όταν απομακρυνόμαστε από κοντά του. Μπορεί και να κλάψει όταν φεύγουμε και να μας χαρίσει ένα ευτυχισμένο χαμόγελο μόλις γυρίσουμε. Αυτό είναι το συγκινητικό σημάδι της ολοένα και αυξανόμενης προσήλωσης στο πρόσωπο της μαμάς του.

 

Το ενδιαφέρουν αυτά που ενδιαφέρουν κι εμάς!

Αν δείχνουμε ενδιαφέρον στο πλυντήριο, σε κάποιον εξωτερικό ήχο, ή σε ένα πρόσωπο  κάτι το μωρό μας θα κάνει το ίδιο. Αυτό ονομάζεται αμοιβαία προσοχή και η συμπεριφορά αυτή μπορεί να αρχίσει όταν το μωρό είναι μόλις λίγων μηνών αλλά είναι πολύ πιο έντονη στους 9 έως 12 μήνες. «Είναι το σημάδι ότι το παιδί ασχολείται, συμμετέχει και αξιολογεί όλα αυτά που ενδιαφέρουν και εσάς» επισημαίνει ο Harvey Karp, παιδίατρος.

 

Μας «χρησιμοποιεί» σαν ασπίδα

Η μαμά του είναι το πρώτο πρόσωπο που θα στραφεί το μωρό, όταν δει κάποιον ξένο. Το «άγχος του ξένου» είναι μία φυσιολογική φάση, και το ότι στρέφεται σε σας για προστασία σημαίνει ότι το μωράκι σας αγαπά και σας εμπιστεύεται για την ασφάλεια του.

 

Πηγή imommy.gr Της Ελένης  Χαδιαράκου