Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να ‘φάνε’ χώμα
Ας τους αφήσουμε να φάνε χώμα! Η εμμονή μας με την υγιεινή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας
Οι καιροί μας σπάνε τα νεύρα όποιου θέλει να γίνει γονιός. Κάθε εβδομάδα, οι μητέρες τιμωρούνται με τη φαινομενικά ατελείωτη λίστα των χρόνιων ασθενειών της παιδικής ηλικίας, ασθένειες που μπορεί να πάθουν τα μικρά τους, από αυτοάνοσες ασθένειες όπως το έκζεμα ή το άσθμα σε αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, μεχρι διαταραχές συμπεριφοράς, όπως η ADHD (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας).
Αλλά εάν μπορούσαμε να αποτρέψουμε νωρίς τα θέματα υγείας απλά κάνοντας τα παιδιά μας να κυληστούν γύρω στο χώμα; Στο νέο βιβλίο της Υγιεινής Διατροφής, «Healthy Gut, Happy Child», η Δρ Μάγια Shetreat-Klein τάσσεται υπέρ ενός τρόπου ζωής που επικεντρώνεται γύρω από την επαφή με τα μικρόβια που υπάρχουν στο έδαφος.
“Οι γονείς σήμερα κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τα πράγματα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους», λέει η δρ Shetreat-Klein, παιδονευρολόγος και μητέρα τριών παιδιών από τη Νέα Υόρκη. “Απολυμαίνουμε τις ζωές τους με τα προϊόντα καθαρισμού, τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά.”
Πρόσφατη έρευνα από το περιοδικό Occupational Environmental δείχνει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε χλωρίνη στην πραγματικότητα έχουν περισσότερες, όχι λιγότερες μολύνσεις – συμπεριλαμβανομένου ενός 20 τοις εκατό υψηλότερου κινδύνου να αρρωστήσουν με γρίπη, επισημαίνει.
“Τα μικρόβια, φρέσκα τρόφιμα από υγιές έδαφος, χρόνος που δαπανάται στη φύση, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των παιδιών μας αφάνταστα. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να κάνει ό, τι μπορεί να κάνει το δάσος. ”
Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σαφές ότι το γενετικό υλικό των μικροοργανισμών, τα εκατομμύρια των μικροβίων που κουβαλάμε στο έντερο μας, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία και την ανοσία, και όσο πιο ποικιλόμορφα είναι τόσο το καλύτερο.
“Υγιή ανοσοποιητικά συστήματα,θέλουν να συναντούν πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και ενώσεις – αυτό είναι που τα κρατά υγιή. Όταν υπάρχουν λιγότεροι οργανισμοί και ενώσεις στο έντερό μας, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να στρέφει την προσοχή του στην επίθεση των τροφίμων και τα πράγματα που είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον », λέει η δρ Shetreat-Klein.
Στο βιβλίο της, που δείχνει πώς η υπερ-απολύμανση της ζωής μας στερεί το έντερο μας της βιοποικιλότητας που μπορεί να βρεθεί σε υγιές έδαφος, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε παθήσεις όπως αλλεργίες.
“Σε ένα κουταλάκι με χώμα υπάρχουν τόσα πολλά μικρόβια, όσοι άνθρωποι στον πλανήτη», λέει. “Αυτό είναι μια απίστευτη εμπειρία βιοποικιλότητας για το μυαλό μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τα έντερα μας.
“Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φάρμες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα όπως αλλεργίες και άσθμα, όχι επειδή υπάρχουν περισσότερα βακτήρια στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά επειδή η βιοποικιλότητα των βακτηρίων στο έδαφος όπου εκτείθενται είναι τεράστια.”
Έτσι, ενώ απλά τρώγοντας χώμα δεν αντιμετωπίζει μια αλλεργία ή ασθένεια, η Δρ Shetreat-Klein πιστεύει ότι η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα μικρόβια που βρίσκονται στο χώμα θα μπορούσε να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν συχνές διαταραχές της παιδικής ηλικίας.
Προτείνει να τρώμε τρόφιμα που καλλιεργούνται σε πλούσιο οργανικό, βιοδυναμικό έδαφος το οποίο δεν έχει επεξεργαστεί καθόλου, και να βοηθήσουμε τα παιδιά να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο έξω.
“Ενθαρρύνετέ τα να παίξουν στο χώμα. Παίξετε μαζί τους! Κάντε πίτες από λάσπη, και μην φοβήθείτε να πάρετε μια ή δύο μπουκιές», λέει. “Περάστε ώρες καθημερινά σε δάση και πάρκα, σε βουνά, και άστε τα παιδιά σας να αθλούνται στα χωράφια αντί σε τεχνιτό υπόστρωμα».
Αν κάποιος γνωρίζει πώς μια αλλαγή στον τρόπο ζωής θα μπορουσε να επηρεάσει τη φτωχή υγεία ενός παιδιού, αυτή είναι η γιατρός. Ως παιδονευρολόγος, η Δρ Shetreat-Klein παραδέχεται ότι αρχικά γνώριζε ελάχιστα για τη διατροφή.
“Παίρνουμε πολύ λίγη εκπαίδευση στη διατροφή στις ιατρικές σχολές – οπουδήποτε από μηδέν έως δύο ώρες», λέει. Δεν ήταν μέχρι που ο γιος της Ερέζ άρχισε να αντιμετωπίζει μυστηριώδη προβλήματα υγείας γύρω στην ηλικία του ενός, που αποφάσισε να διερευνήσει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το σώμα μας, αλλά το μυαλό μας.
Στα πρώτα του γενέθλια, ο Erez υπέστη σοβαρό επεισόδιο άσθματος το οποίο σηματοδότησε την αρχή μιας καθοδικής πορείας της υγείας του και της πρώιμης ανάπτυξης του. “Άρχισε να έχει προβλήματα στην αναπνοή και είχε μια μύτη να τρέχει για 10 μήνες συνεχώς», λέει. “Ξεκίνησε πολύ νωρίς να μιλά, αλλά σταμάτησε να μαθαίνει νέες λέξεις και άρχισαν πολλά να συμβαίνουν.”
Οι γιατροί έδωσαν στον Erez ένα κοκτέιλ στεροειδών και φαρμάκων που φάνηκε να κάνει μικρή διαφορά, μέχρι που ένα απλό τεστ αλλεργίας έδειξε ότι το αγοράκι της έπασχε από μια αλλεργία σόγιας τόσο σοβαρή ώστε στην πραγματικότητα να αναστέλλει την λειτουργία του εγκεφάλου του.
Μόλις τρεις μέρες μετά την αφαίρεση της σόγιας από τη διατροφή του, τα θέματα αναπνοής του είχαν βελτιωθεί δραματικά. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τα ζητήματα του είχαν διαλυθεί. Σήμερα είναι 10 και δεν έχει κανένα πρόβλημα με το άσθμα ή την ισορροπία.
Τώρα, ο τρόπος με τον οποίο η Δρ Shetreat-Klein τροφοδοτεί την οικογένειά της έχει αλλάξει δραματικά. Ο σύζυγός της και τα τρία παιδιά τους κάνουν αναρριχήσεις τα Σαββατοκύριακα και περνούν περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο όσο το δυνατόν, καθώς διατηρούν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά που καλλιεργούνται στον κήπο τους. Αν και δεν έχει θεραπευτεί η αλλεργία του Erez – ο ίδιος εξακολουθεί να πρέπει να αποφέυγει τη σόγια εντελώς – η εμπειρία της δίδαξε για τις συνδέσεις μεταξύ του τι τρώμε, του πώς ζούμε, και της σωματική μας υγεία.
Η Δρ Shetreat-Klein έκτοτε έχει δει παρόμοια αποτελέσματα σε ασθενείς της. “Είχα έναν ασθενή πρόσφατα ο οποίος είχε πραγματική δυσκολία στο σχολείο τόσο με την εστίαση και τη μάθηση και πραγματικά εκρηκτική συμπεριφορά. Οι γονείς του ήθελαν να βοηθήσουν με τη συμπεριφορά του, αλλά ανέφερε επίσης ότι είχε και ιστορικό εκζέματος και ωτίτιδες.
«Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, υποψιάστηκα ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά καθώς μελέτες έχουν δείξει να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων, όπως μολύνσεις του αυτιού και το έκζεμα με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά. Η οικογένεια «καθάρισε» τη διατροφή της και πήγε σε μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά και μέχρι το τέλος του μήνα είχαν ένα διαφορετικό παιδί. Ο δάσκαλός τους νόμιζε ότι του είχαν ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή, υπήρξε μια τέτοια αλλαγή. ”
Η Δρ Shetreat-Klein δεν συνταγογραφεί μια δραματική αλλαγή του τρόπου ζωής – και σίγουρα δεν υποστηρίζει τη χορτοφαγία ή το να γίνει κάποιος vegan – αλλά πιστεύει ότι εισάγοντας ένα ευρύ φάσμα τροφίμων που προέρχονται από υγιές έδαφος και αφθονία χρόνου να δαπανάται έξω στη φύση, θα δώσει στο έντερο του κάθε παιδιού την ανθεκτικότητα που χρειάζεται το σώμα για την πρόληψη τυπικών ασθενιών της παιδικής ηλικίας.
«Δεν είναι καμμία επιστήμη και δεν είναι μαγικά. Θέλω οι οικογένειες να αισθάνονται ότι έχουν την δύναμη μέσα από αυτό το βιβλίο να αναλάβουν τον έλεγχο της υγείας των παιδιών τους. Νομίζουν ότι είναι φυσιολογικό για το παιδί τους να έχει μία από αυτές τις χρόνιες παθήσεις, αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι μπορούν να το αλλάξουν αυτό. ”
5 τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας
Φύση
Πάρτε τα παιδιά σας έξω να παιζουν στο χώμα όσο το δυνατόν περισσότερο, και μην ανησυχείτε πάρα πολύ αν λερώνονται. Αυτό θα παρέχει μια συνεχή προμήθεια ευεργετικών μικροβίων του εδάφους που θα βοηθήσουν να επανεκκινήσετε το έντερο και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Ζωμός
Ο ζωμό από κόκκαλα περιέχει υγιή λίπη που υποστηρίζουν την ανοσία. Σιγοβράστε τα κόκκαλα σε νερό για 6-8 ώρες (κοτόπουλο) ή 12-24 (βόειο κρέας). Χρησιμοποιήστε τον πλούσιο σε ορυκτά ζωμό ως βάση για σούπα, δημητριακά, ή λαχανικά. Προσθέστε μια χούφτα μανιτάρια όπως maitake ή shitake – και ένα κομματάκι τζίντζερ.
Αυγά
Ο κρόκος των αυγών είναι πλούσιος σε χοληστερόλη, σημαντική για το ανοσοποιητικό και την υγεία του εγκεφαλου. Αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής περιέχουν χολίνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ζωτικής σημασίας για ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τη γνωστική λειτουργία και την εστίαση.
Πικρές γεύσεις
Η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το χαμομήλι, και η μαύρη σοκολάτα περιέχει πικρές ενώσεις που ενισχύουν την ανοσία, την εξισορρόπηση της όρεξης και τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Δαμάστε τη γεύση με λίγο λίπος και αλάτι για τους ιδιότροπους .
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τουρσιά, sauerkraut και γιαούρτι είναι πλούσια σε προβιοτικά και ενισχύουν τους μικροοργανισμους στο έντερο του παιδιού σας, απαραίτητο για τη συνολική ασυλία.
Images Facebook