Προκαλεί η εξωσωματική καρκίνο του μαστού; Ποια είναι τα νεώτερα ευρήματα

25 Ιουλίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Έρευνες είναι, την μια έτσι την άλλη γιουβέτσι. Η σοκολάτα κάνει κακό, η σοκολάτα κάνει καλό. Το γάλα κάνει καλό, το γάλα κάνει κακό. Κι ολοι φυσικά αφού έχουν κάνει την έρευνα τους, παρουσιάζουν τα ευρήματα τους, θετικά αρνητικά ή ουδέτερα, μπερδεύοντας εμάς τους κοινούς θνητούς που κάθε τόσο πρέπει να αλλάξουμε κάποια δεδομένα στη ζωή μας.
Πάντως η πιο κάτω έρευνα την οποία διαβάσαμε στο onmed.gr, τουλάχιστον μας παρηγορεί κάπως, γιατί, ακόμα κι αν τα ευρήματα της ήταν εντελώς αντίθετα, πιστεύω ότι οι περισσότερες μαμάδες θα έπαιρναν το ρίσκο και θα προχωρούσαν με μια εξωσωματική, έστω κι αν αυτό σήμαινε να ρισκάρουν με τη ζωή τους την επιθυμία να αποκτήσουν ένα μωρό.

Προκαλεί η εξωσωματική καρκίνο του μαστού; Ποια είναι τα νεώτερα ευρήματα

«Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαδικασίες πρόκλησης ωορρηξίας στην εξωσωματική μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο του μαστού και όγκους των ωοθηκών.
Τα συμπεράσματα νέας έρευνα Ολλανδών επιστημόνων πάντως είναι καθησυχαστικά, καθώς ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου ανάμεσα σε όσες έκαναν εξωσωματική και σε όσες δεν έκαναν.
Όπως γράφουν στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, κάποιες ορμόνες, ειδικά τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση προϋποθέτει φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να προκαλέσει μείωση στο επίπεδο κάποιων ορμονών και αύξηση άλλων.
Για να διαπιστώσουν αν αυτό ισχύει, οι ερευνητές του Netherlands Cancer Institute στο Άμστερνταμ, παρακολούθησαν πάνω από 19.000 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική ανάμεσα στο 1983 και το 1995.
Οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία 33 χρόνων όταν άρχισε η μελέτη και έκαναν 3-4 κύκλους εξωσωματικής. Όταν οι γυναίκες έγιναν 54 χρόνων, οι ερευνητές συνέκριναν τα κρούσματα καρκίνου του μαστού με εκείνα σε 6.000 γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας που όμως δεν είχαν κάνει εξωσωματική.
Οι πιθανότητες για εκδήλωση της νόσου ήταν παρόμοιες στις δύο ομάδες (3% στην ομάδα της εξωσωματικής και 2,9% στην ομάδα των υπόλοιπων γυναικών) και δεν υπήρχε διαφορά ανάλογα με τα είδη των φαρμάκων που έπαιρνε κάθε γυναίκα.
Επίσης ο κίνδυνος όχι μόνο δεν αυξανόταν με κάθε κύκλο εξωσωματικής, αλλά φάνηκε να μειώνεται, αφού οι γυναίκες με επτά ή περισσότερους κύκλους είχαν τις λιγότερες πιθανότητες καρκίνου.»
Πηγή