Σχολικός και Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός: Τρόποι Αντιμετώπισης 18/1

16 Ιανουαρίου 2017
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Coffee Island Φανερωμένης

Τετάρτη 18/1   18.00-20.30

Πολλοί άνθρωποι έχουν θεωρήσει τη σχολική ηλεκτρονική επιθετικότητα ως ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού ακόμα και ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η σχολική και η ηλεκτρονική επιθετικότητα θεωρήθηκε ως σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται στο σχολείο, στην κοινωνία και μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές, κοινωνικές μα και εκπαιδευτικές προεκτάσεις. 

Η σχολική επιθετικότητα είναι η συστηματική και επαναλαμβανόμενη παρενόχληση και εκφοβισμός τα οποία εκφράζονται είτε από ένα μαθητή προς κάποιο άλλο, είτε από ομάδες μαθητών προς συγκεκριμένο μαθητή. Χαρακτηρίζεται ως σωματική, λεκτική ή ψυχολογική επίθεση ή εκφοβισμός που σκοπεύει στο να προκαλέσει φόβο, άγχος ή βλάβη στο θύμα με την επιβολή του ισχυρότερου σε κάποιο πιο αδύνατο άτομο. 

Παρόλο που μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η σχολική επιθετικότητα μπορεί να είναι μια εμπειρία που δυναμώνει ένα παιδί, εντούτοις τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι για κανένα λόγο δεν έχει θετικά αποτελέσματα για το θύμα ή το δράστη. Οι έρευνες μάλιστα έχουν συνδέσει την επιθετικότητα με σοβαρή αντικοινωνική συμπεριφορά για τους θύτες και με εσωτερικά προβλήματα για τα θύματα.Τα παιδιά-θύματα της επιθετικότητας παρουσιάζουν σημάδια σωματικής ασθένειας λόγω άγχους, αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, υποφέρουν από μοναξιά και αίσθημα φόβου για το σχολείο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνά πάσχουν από κατάθλιψη και έχουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξουν δυσκολίες στις μετέπειτα σχέσεις τους. Τα παιδιά-θύτες βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν μια ποικιλία προβλημάτων όπως δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και αισθήματα κατάθλιψης ενώ έχουν σοβαρές πιθανότητες να εμπλακούν σε εγκληματικές ενέργειες στην ενήλικη ζωή τους.

Το φαινόμενο έχει τύχει σημαντικής προσοχής τα τελευταία χρόνια από ερευνητές και εκπαιδευτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο (Haynie, Nansel, Eitel, Crump, Saylor, Yu & Simons-Morton, 2001). Οι Kaltiana-Heino, Rimpela, Rantanen και Rimpela (2000), αναφέρουν ότι το 5-15% των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 3-10% παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνονται θύματα σχολικής επιθετικότητας εβδομαδιαία ή και συχνότερα. Η σχολική επιθετικότητα πρωτοεμφανίζεται από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, με τα θύματα να χαρακτηρίζονται συνήθως ως άτομα με εμφανείς ιδιαιτερότητες όπως κάποια χαρακτηριστικά στην εμφάνιση και στο πρόσωπο, ή ακόμα με δυσκολίες στην έκφραση. 

Παρατηρώντας τη ραγδαία ανάπτυξη του φαινομένου και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται η μεγάλη ανάγκη για επιμόρφωση των γονέων σε αυτό το νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο. Άρα με αυτή τη διαδραστική διάλεξη οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν γνώσεις σχετικά:

• Τι είναι και δεν είναι σχολική και ηλεκτρονική επιθετικότητα
• Χαρακτηριστικά σχολικής και ηλεκτρονικής επιθετικότητας
• Μορφές σχολικού και ηλεκτρονικού εκφοβισμού
• Συχνότητα εμφάνισης σχολικού εκφοβισμού στα κυπριακά σχολεία
• Πως μοιάζει ο σχολικός και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός
• Προφίλ παιδιών που σχετίζονται με το φαινόμενο εκφοβισμού
o Παιδιά θύτες
o Παιδιά θύματα
o Παιδιά θύτες-θύματα
o Ουδέτερα παιδιά

• Αιτιολογία σχολικού και ηλεκτρονικού εκφοβισμού
• Βραχυπρόθεσμες και Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά που εμπλέκονται
• Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικού και ηλεκτρονικού εκφοβισμού
o Ρόλος γονέων και σχολικής μονάδας

Ομιλητής: Ανδρέας Γ. Δημητρίου
Εγγεγραμμένος Εκπαιδευτικός/Σχολικός Ψυχολόγος

Για προκράτηση θέσης στη διάλεξη μας πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ τηλεφωνικώς στο 97823175.

Εγγραφές: 1800 με 1830
Έναρξη διάλεξης: 1830
Διάρκεια διάλεξης: 1830 με 2030.

Κόστος διάλεξης: 10 ευρώ το άτομο, 15 ευρώ το ζευγάρι γονέων.