Το απαιτητικό παιδί

19 Δεκεμβρίου 2017
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Το παιδί σας απαιτεί συνεχώς όλο και περισσότερα υλικά αγαθά και δραστηριότητες και χρόνο μαζί σας;

Μήπως φαίνεται ότι επικρίνει ό, τι κάνετε χωρίς να συνειδητοποιεί  την επίδραση πάνω  σας;

Μήπως αυτό  συμβαίνει εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια και δεν καταλαβαίνετε πώς συνέβη ή δεν ξέρετε  τι μπορείτε να κάνετε  γι ‘αυτό;

Υπάρχουν συχνά δύο λόγοι που μπορεί να προκάλεσαν το γεγονός , οι οποίοι μπορούν να αποκατασταθούν με πολύ μεγάλη προσπάθεια και χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο αν θέλετε πίσω το έμπιστο, ευγενικό και ανθεκτικό παιδί σας.

 

Το υπερβολικό παιδί

Μερικοί γονείς αισθάνθηκαν  παραμελημένοι ως παιδιά και προσπαθούν να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στα δικά τους παιδιά. Ή κάποιοι  γονείς έχουν τους πόρους και την ενέργεια και  κάνουν το καλύτερο δυνατό για να είναι “τέλειοι” γονείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι προσφέρουν υπερβολικά  στα παιδιά τους από νεαρή ηλικία με συνεχή προγραμματισμό δραστηριοτήτων και μερικές φορές αγοράζουν παιχνίδια χωρίς όρια.

 

Αυτά τα παιδιά συνηθίζουν να ζουν σε ένα  κόσμο  οργανωμένο  με αυτόν τον τρόπο και δεν ξέρουν ότι άλλοι δεν έχουν ή δεν περιμένουν τον κόσμο στον οποίο αυτά έχουν συνηθίσει να ζουν. Όταν οι γονείς αρχίζουν να εξαντλούνται και συνειδητοποιούν ότι το παιδί τους αναμένει συνεχή  σχέδια και υπερβολικά αγαθά, προσπαθούν να μειώσουν το τι δίνουν και το παιδί αρχίζει να παραπονιέται  ασταμάτητα.

Το παιδί δεν γνωρίζει άλλον κόσμο ή γονείς και έτσι δεν κατανοεί την αλλαγή. Απλώς αισθάνεται  ότι δεν παίρνει  αυτό που συνήθισε  να παίρνει μέχρι τώρα. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να καθίσουν με το παιδί τους και να εξηγήσουν ότι μεγαλώνει, και θα πρέπει να μάθει να παίζει από μόνο του κάποτε, και ότι τα παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ ακριβότερα.

Εν ολίγοις, οι γονείς αρχίζουν να βάζουν  όρια και  κανόνες  και το παιδί θα διαμαρτυρηθεί ίσως για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή δεν είναι αυτό που είχε για  χρόνια συνηθίσει να  βιώνει. Οι γονείς πρέπει να επιμείνουν καθώς το παιδί τους «τεστάρει»  για να δει αν εννοούν τους νέους κανόνες και όρια.

Τότε αρχίζει εκτενώς η κριτική των γονέων.

Οι γονείς μπορεί να ακούσουν, “Σας μισώ. Δεν καταλαβαίνετε. Δεν με θέλετε  πια. Είστε κακοί γονείς. “Αυτό όσο δύσκολο κι αν είναι να το ακούτε, θα  πρέπει να το αντέξετε  για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί  χωρίς να αναλωθείτε σε οποιαδήποτε διαφωνία. Απλά επαναλάβετε τα όρια σας και πείτε φτάνει. Μην συζητήσετε  ακόμη και όταν το παιδί σας επιμένει να επικρίνει.

Αν αυτό είναι πολύ δύσκολο, αναζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση όπου οι γονείς και το παιδί θα υποστηρίζονται στην αλλαγή των ορίων και  των κανόνων. Με τον καιρό, τα πράγματα θα εξομαλυνθούν, αλλά θα είναι μια τεράστια προσπάθεια.

Ανταγωνιστικοί Γονείς

Όταν οι γονείς δεν περνούν καλά  μαζί και μπορεί να ετοιμάζονται για ένα διαζύγιο ή έχουν ήδη διαζευχθεί, τα παιδιά ίσως δουν πολλές «φαρμακερές» σκηνές. Αυτό οδηγεί σε φόβους απώλειας αγάπης και ασφάλειας και επομένως σε ένα απαιτητικό παιδί.

Στην προκειμένη περίπτωση  το παιδί απαιτεί πράγματα επειδή δεν ξέρει πώς να απαιτήσει την αγάπη που επιδιώκει.

Οικογενειακή,  γονική συμβουλευτική ή συμβουλευτική για ζευγάρια  είναι απολύτως αναγκαία για τη μείωση και την εξάλειψη του εξωτερικού ανταγωνισμού που επηρεάζει το παιδί. Όταν η ένταση μειωθεί, η απαίτηση του παιδιού θα μειωθεί επίσης.

Της Laurie Hollman, Ph.D. (Unlocking Parental Intelligence: Finding Meaning in Your Child’s Behavior,) για την Huffington Post