Διάβασμα: Δε θέλει κόπο! Θέλει τρόπο!

11 Σεπτεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

1.Το σωστό διάβασμα ξεκινά από την τάξη. Δώσε προσοχή στην παράδοση!

Όταν προσέχετε στην παράδοση και κρατάτε καλές σημειώσεις, έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για το σωστό και έξυπνο διάβασμα. Η θέση που κάθεστε είναι πολύ σημαντική. Γι’αυτό φροντίστε να είναι καλή. Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα που σας αποσπά την προσοχή, μιλήστε με τον καθηγητή ή τους γονείς σας.

 

  1. Σημειώσεις, σημειώσεις, σημειώσεις! Καλές σημειώσεις = Ευκολότερη μελέτη

Κρατήστε “καθαρές” και κατανοητές σημειώσεις από τα σημαντικότερα σημεία του μαθήματος. Σημειώστε οπωσδήποτε αυτά που ο καθηγητής σημειώνει στον πίνακα. Να είστε σίγουροι ότι θα σας βοηθήσουν στη μελέτη.

 

  1. Βάλε πρόγραμμα! Μπορεί να ακούγεται δύσκολη ή βαρετό αλλά θα σου βγει σε καλό!

Έχετε διαγώνισμα την Τετάρτη; Μην περιμένετε την Τρίτη το βράδυ να διαβάσετε! Η ύλη θα «σας πλακώσει» στην κυριολεξία και το μόνο που θα πετύχετε είναι να πανικοβληθείτε! Μην αναβάλετε το διάβασμα. Χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο. Σημειώστε τις ημερομηνίες των διαγωνισμάτων και των εργασιών. Έτσι θα μπορέσετε να προγραμματίσετε τις μέρες και ώρες της μελέτης σας.

 

  1. «Σπάσε» την ύλη σε κομμάτια. Έτσι δε θα σου φαίνεται βουνό!

Όταν έχετε πολύ ύλη να καλύψετε, «σπάστε» την σε κομμάτια. Διαβάστε κάθε κομμάτι στο χρονικό όριο που έχετε ήδη προγραμματίσει στο ημερολόγιό σας. Μετά ενώστε τα κομμάτια. Τόσο απλό! Θυμηθείτε ότι όσο περισσότερες ημέρες μελετάτε ένα θέμα, τόσο πιο εύκολα θα το θυμάστε.

 

  1. Χρησιμοποίησε τα τρικ!

Για έννοιες, τύπους, εξισώσεις, πληροφορίες που σας δυσκολεύουν να θυμάστε, χρησιμοποιήστε τα λεγόμενα μνημοτεχνικά κόλπα. Δημιουργήστε εικόνες, σχηματίστε ακρωνύμια, απομνημονεύστε «τραγουδιστά» μια μεγάλη πρόταση, . Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα. Διαβάζετε Φυσική και μαθαίνεται τον τύπο της γωνιακής ταχύτητας στην κυκλική ομαλή κίνηση: ω = 2πν = 2π/Τ. Πώς θα τον θυμάστε εύκολα; Φτιάξτε ένα λογοπαίγνιο όπως: 2 πίνουν, 2 ποτά. Έξυπνο ε; Θέλετε να θυμάστε τα είδη αντωνυμιών; Τότε ΚΑNE ΔΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑYΤΟ: Κτητικές, ΑΝαφορικές, Ερωτηματικές, Δεικτικές, ΟΡιστικές Αόριστες ΠΡΟΣωπικές, ΑΥΤΟπαθείς.

 

  1. Κάνε διαλείμματα

Το μέσο μυαλό μπορεί να μείνει συγκεντρωμένο σε ένα θέμα για περίπου 45 λεπτά. Αν μελετάτε για πολύ ώρα και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, τότε χρειάζεστε διάλειμμα. Πιείτε νερό, φάτε ένα φρούτο, περπατήστε μέσα στο σπίτι, παίξτε με το γάτο σας. Τα διαλείμματα μπορούν να παίξουν το ρόλο του κίνητρου επιβράβευσης. Βάλτε ένα όριο και πείτε πως για κάθε δύο ώρες μελέτης, θα κάνετε μισή ώρα διάλειμμα, να είστε σίγουροι ότι θα μελετάτε με περισσότερο όρεξη. Στο διάλειμμα σας όμως μην μπείτε στον πειρασμό να ανοίξετε την τηλεόραση ή ακόμα χειρότερα….το Facebook!

 

  1. Μπερδεύτηκες; Ζήτησε βοήθεια!

Δεν μπορεί να μελετήσετε αποτελεσματικά αν αυτό που διαβάζετε δεν είναι κατανοητό. Ζητήστε τη βοήθεια της δασκάλας, του καθηγητή όταν είστε στο σχολείο. Δεν είναι ντροπή! Μην αφήνετε κενά γιατί μετά θα είναι πιο δύσκολο να τα καλύψετε. Διαβάστε τις σημειώσεις σας. Βγάζουν νόημα; Αν όχι, μιλήστε με τον καθηγητή σας. Ίσως μπορούν να βοηθήσουν και η μαμά και ο μπαμπάς στο σπίτι.

 

  1. Βάλε προτεραιότητες!

Ποιο είναι πιο σημαντικό; Η προετοιμασία για το διαγώνισμα ή να ποστάρεις τις φωτογραφίες από τη βόλτα στην παραλία στο προφίλ σου στο Facebook; Να τελειώσεις την εργασία σου ή να δεις τα νέα βίντεο του αγαπημένου σου συγκροτήματος στο YouTube; Αν βάλεις ένα πρόγραμμα μελέτης και το ακολουθείς προσεκτικά, τότε θα έχεις και ελεύθερο χρόνο για όλες τις δραστηριότητες που απολαμβάνεις.

 

  1. Κοιμήσου καλά! Το μυαλό θέλει επαναφόρτιση!

Έφτασε η μέρα του διαγωνίσματος. Ακολουθήσατε το πρόγραμμά σας, προετοιμαστήκατε καλά αλλά ξαφνικά νιώθετε πως δε θυμάστε τίποτα; Μην πανικοβάλλεστε! Το μυαλό σας χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει όλες αυτές τις πληροφορίες. Επιδιώξτε να κοιμηθείτε πολύ καλά το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί, ως δια μαγείας, όλες οι πληροφορίες θα είναι στη θέση τους!

 

  1. Κάνε παρέα με άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με σένα

Έχετε φίλους που σας αποκαλούν συνεχώς «σπασίκλες» ή «σπάσματα»; Αυτό μπορεί να σας στεναχωρεί και να σας απογοητεύει. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις μαθητών που παράτησαν εντελώς το διάβασμα λόγω αυτών των «φίλων». Αν εξηγήσετε στους φίλους σας ότι το σκληρό διάβασμα θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας στο μέλλον και δεν μπορούν να το καταλάβουν, τότε μάλλον πρέπει να τους βγάλετε από τον κύκλο των φίλων σας. Κάντε παρέα με άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με σας, έχουν όνειρα και στόχους, οραματίζονται την επιτυχία όπως εσείς και σας αποδέχονται ακριβώς όπως είστε!

Πηγή laspos.com