5 τρόποι να διδάξετε το παιδί σας ότι η εγκατάλειψη δεν είναι η απάντηση

21 Ιανουαρίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Γενικά είμαι «φαν» της Θετικής Σκέψης. Πόσο μάλλον αν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά μου. Λίγο το γεγονός ότι ακριβώς αυτό ήταν το θέμα, λίγο το γεγονός ότι μου έκανε εντύπωση το όνομα που μου φάνηκε ελληνικό, αποφάσισα να διαβάσω. Πρόκειται για ένα άρθρο του συγγραφέα του βιβλίου 10 Secrets to Empower Kids and Awaken the Child in You,   Mark Papadas.

 

 

Το να «τα παρατάμε», είναι μια συμπεριφορά την οποία μαθαίνουμε, δεν μας έρχεται φυσικά.. Σκεφτείτε το: Πόσα παιδιά ξέρετε που να εγκατέλειψαν την προσπάθεια να περπατήσουν; Ή να μιλήσουν; Ή να τραφούν; Ποιος είναι πιο επίμονος από ένα παιδί που θέλει πραγματικά κάτι; Ένα πρώτο ένστικτο των παιδιών είναι να προσπαθούν ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρουν.

Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά σήμερα έχουν “διδαχθεί” να ενεργούν σε αντίθεση αυτού του πιο ενστικτώδους ανθρώπινου γνωρίσματος από εμάς – τους λεγόμενους «μεγάλους» στη ζωή τους.

Ένα άτομο – παιδί ή ενήλικας – τα παρατάει όταν ο φυσικός ή / και συναισθηματικός πόνος της συνεχιζόμενης προσπάθειας είναι μεγαλύτερος από την ευχαρίστηση η οποία απορρέει. Είναι τόσο απλό

Έτσι, το τέχνασμα είναι «επιμονή και επιτυχία» – να βοηθήσετε το παιδί σας να γυρίσει πίσω σε εκείνο το έμφυτο ένστικτο στο οποίο έπρεπε να παραμείνει, και να μην βλέπει την αποτυχία ως το τέλος, αλλά ως μια πρόκληση που μπορεί να αναλάβει.

Ενώ αυτές οι δεξιότητες, οι στρατηγικές και τα γνωρίσματα του χαρακτήρα έρχονται φυσικά σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους, μπορεί να τα μάθει και να επιτύχει. Παρακάτω είναι πέντε συμβουλές για να σταματήσετε τα παιδιά σας από το να τα βάζουν κάτω όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες.

  1. Βρείτε το “γιατί”, μπαίνει στο παιχνίδι η παραίτηση

 

Ρωτήστε τον εαυτό σας το ερώτημα: αν δεν είναι σημαντικό για μένα, πόση πολύ σκέψη, προσπάθεια, και συναίσθημα θα βάλω σε κάτι; Τώρα βάλτε αυτό στο παιχνίδι με τα παιδιά σας. Τι είναι αυτά που τα κάνει να εγκαταλείψουν και γιατί; Τίνος απόφαση ήταν να ξεκινήσουν αυτό το κάτι: δική σας ή δική τους; Με άλλα λόγια, ποιού το «γιατί» είναι αυτό; Όπως έχω αναφέρει στο βιβλίο μου «10 Secrets to Empower Kids and Awaken the Child in You», τα παιδιά σας δεν είναι μια δική σας μικρογραφία. Ίσως να απολαμβάνουν τα ίδια πράγματα που κάνετε, ίσως και όχι.

 

  1. Εστιάστε στις δυνατότητες θετικής έκβασης

 

Σε ότι το μυαλό επικεντρωθεί, εκδηλώνεται. Με άλλα λόγια, έχουμε την τάση να παίρνουμε αυτό που σκεφτόμαστε. Έτσι, το ερώτημα είναι, εσείς και τα παιδιά σας επικεντρώνεστε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ή την τρέχουσα έλλειψη επιτυχίας, ενώ ακολουθείτε τον στόχο σας; Αν μείνουν συγκεντρωμένα στο τελικό αποτέλεσμα, είναι πιο εύκολο για τα παιδιά σας να ξανασηκωθούν και να συνεχίσουν μετά από μια αποτυχία.

 

  1. Συνδέστε αποτυχίες του παρελθόντος με περιπτώσεις που υπήρχε στο τέλος θετικό αποτέλεσμα.

Κάτι καλό για το ανθρώπινο μυαλό είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε τι σημαίνουν κάποια πράγματα για μας όταν συμβαίνουν, και πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά. Επιτρέψτε μου να σας θέσω το ερώτημα: Πώς βλέπουν τα παιδιά σας μια προσπάθεια σε κάτι που δεν τελείωσε με τον τρόπο που ήθελαν; Ως αποτυχία ή επιτυχία; Αν συνδέσουν κάθε αποτυχημένη προσπάθεια ως μια επιτυχία στην εξάλειψη τρόπων ώστε να ΜΗΝ πράξουν λανθασμένα την επόμενη φορά, θα αισθάνονται καλύτερα για την αποτυχία και δεν θα την αντιμετωπίζουν ως κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Τελικά, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι συνήθως αυτοί που απέτυχαν πιο συχνά και συνέχισαν τις προσπάθειες.

 

  1. Δώστε προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε γύρω από το θέμα της αποτυχίας.

Οι λέξεις έχουν νόημα, αλλά εσείς και τα παιδιά σας έχετε τη δύναμη να επαναπροσδιορίσετε το προσωπικό σας νόημα των λέξεων, όπως τη λέξη αποτυχία για να την κάνετε να σας ενδυναμώσει και όχι να σας βλάψει. Αυτό πηγαίνει χέρι-χέρι με τον συνειρμό. Αλλάζοντας την γλώσσα σας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συναισθηματική σας κατάσταση.

  1. Καθοδηγήστε με το παράδειγμα σας

Τίποτα δεν διαβρώνει την αξιοπιστία ενός γονέα περισσότερο από το να είναι υποκριτής. Δεν μπορείτε να τους ζητήσετε να είναι ή να κάνουν κάτι που δεν είστε διατεθειμένοι να είστε ή να κάνετε εσεις οι ίδιοι. Γνωρίζουμε όλοι ότι το “κάνε αυτό που λέω, όχι αυτό που κάνω» δεν λειτουργεί όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών. -Mark Papadas

Ο Mark Papadas είναι αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στην ενδυνάμωση παιδιών. Έχει ευλογηθεί να έχει συνεργαστεί στον τομέα της αυτο-ανάπτυξη για πάνω από 20 χρόνια, με και για τέτοιους καθοδηγητές, όπως ο Brian Tracy,ο Zig Ziglar, και ο Anthony Robbins.

Πηγή