Απιστία: Η επόμενη μέρα
Είναι γεγονός ότι αρκετά ζευγάρια έρχονται κάποια στιγμή στη ζωή τους αντιμέτωπα με την απιστία. Η απιστία είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι στη σχέση του και μπορεί να οδηγήσει σε χωρισμό. Παρόλες τις αρνητικές συνέπειες , πολλά ζευγάρια όχι μόνο μπορούν να ξεπεράσουν την απιστία μετά από θεραπεία αλλά η σχέση μπορεί να γίνει πολύ πιο δυνατή και ικανοποιητική.
Οι συντροφικές σχέσεις όταν δεν φροντίζονται είναι πάρα πολύ πιθανόν να υποστούν φθορά και αυτό να λειτουργήσει καταστρεπτικά στη σχέση. Το αποτέλεσμα είναι οι σύντροφοι να αναζητήσουν την σεξουαλική επαφή και την συναισθηματική επένδυση έξω από το γάμο. Οι κυριότεροι λόγοι της απιστίας είναι η έλλειψη επικοινωνίας που γίνεται όλο και πιο περίπλοκη όταν το ζευγάρι καλείται να αναλάβει καινούριους ρόλους και ευθύνες, η ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση του ενός συντρόφου, η ανάγκη για ανανέωση, η γκρίνια, η ζήλεια, οι καυγάδες, η σεξουαλική αποφυγή και το σεξουαλικό πρόβλημα. Χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως ο ναρκισσισμός, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η ανδρική ανασφάλεια και η χαμηλή ανεκτικότητα στην απογοήτευση και την κατάθλιψη μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο ευάλωτο στην απιστία.
Υπάρχουν δύο τυποι απιστίας, η συναισθηματική απιστία, όπου ο/η σύντροφος αναζητά την αφοσίωση, την κατανόηση, την αγάπη και την τρυφερότητα σε ένα τρίτο πρόσωπο και η σεξουαλική απιστία που έχει ευκαιριακό χαρακτήρα και φανερώνει την σεξουαλική απομάκρυνση του ζευγαριού, την ύπαρξη σεξουαλικού προβλήματος και την ανάγκη για επιβεβαίωση.
Η απιστία έχει σίγουρα αρνητικό χαρακτήρα μέσα στη σχέση και επηρεάζει πάρα πολύ την καθημερινότητα του ζευγαριού. Έιναι αναμφίβολα μια τραυματική εμπειρία. Επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι και οι δυο σύντροφοι παρουσιάζουν συμπτώματα διαταραχής Μετατραυματικού στρες, κάτι που παρουσιάζεται στα άτομα που έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο απατημένος σύντροφος βιώνει πολύ έντονα συναισθήματα όπως ντροπή, θυμό, αδυναμία, απόρριψη, εγκατάλειψη, έλλειψη εμπιστοσύνης και νιώθει θύμα μέσα στη σχέση. Αυτό αναμφίβολα επηρεάζει πολύ την καθημερινότητά του, παραμελεί τον εαυτό του και τα παιδία του. Οι αντιλήψεις και η εμπιστοσύνη για τις σχέσεις κλονίζονται και δυσκολεύεται να νιώσει ξανά ασφάλεια μέσα σε μια ρομαντική σχέση. Από την στιγμή της αποκάλυψης, ο ‘άπιστος’ σύντροφος καλείται να διαχειριστεί το βάρος των συναισθημάτων του και την πίεση του συντρόφου του, νιώθει ενοχές, ντροπή, άγχος, θυμό και απογοήτευση.
Ακόμη ένα αρνητικό της απιστίας είναι ότι το διαζύγιο και οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι δημιουργεί πολλά προβλήματα στα παιδιά. Κυρίως όταν η σχέση του παιδιού με τον απατημένο γονιό γίνεται πολύ στενή το παιδί καλείται να διαχειριστεί όλα τα αρνητικά συναισθήματα του γονιού και να πάρει όλο το βάρος της σχέσης στα χέρια του, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα οι δικές του ψυχικές ανάγκες να παραμελούνται και να παίρνουν προτεραιότητα αυτές του γονιού. Αυτό αποτελεί τραυματική εμπειρία και για τα παιδιά.
Το τραύμα στην παιδική ηλικία μπορεί να συνεχίσει τον κύκλο της απιστίας. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα συγκουσιακό περιβάλλον εγκλωβίζονται στο φόβο τους με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα αρνητικό μοντέλο για το τι είναι υγιής σχέση. Η απιστία είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς που μαθαίνεται στην γονεική σχέση και παρουσιάζεται στις μελλοντικές σχέσεις των παιδιών. Όταν τα παιδιά είναι εμπλεκόμενα σε μία εξωσυζυγική σχέση τότε έιναι πολύ πιθανόν στην ενήλικη ζωή να εμπλακούν και τα ίδια στο κύκλο της απιστίας. Επίσης, το παιδί που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στην εξωσυζυγική σχέση του γονιού εμφανίζει δυσλειτουργικές συμπεριφορές στις ρομαντικές του σχέσεις. Ως ενήλικας, η εμπιστοσύνη του προς τους άλλους ανθρώπους κλονίζεται, αποφεύγει τις στενές σχέσεις και παρουσιάζει την τάση να τις διαλύει επειδή φοβάται την οικειότητα και το στενό συναισθηματικό δέσιμο. Θέλει να νίωθει ελεύθερο και ανεξάρτητο. Τα παιδιά δημιουργούν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τους ανθρώπους και τις σχέσεις πιστεύοντας ότι οι άλλοι θα τους πληγώσουν.
Πώς η Θεραπεία Ζευγαριού επαναπροσδιορίζει την σχέση;
Η απιστία είναι μια πληγή που μπορεί να επουλωθεί αρκεί το ζευγάρι να θέλει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση του. Πολλά ζευγάρια ζητάνε τη βοήθεια ψυχολόγου για να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους. Η εμπιστοσύνη και η συγχώρεση είναι τα κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν το ζευγάρι στη θεραπεία. Στόχος της θεραπείας είναι ο σύντροφος να αποκαταστήσει το αίσθημα της ασφάλειας, να ανακουφιστεί από τα οδυνηρά συναισθήματα και τα τραυματικά συμπτώματα. Η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι επανέρχεται αποτελεσματικά. Η σχέση επαναπροσδιορίζεται, θαμμένες επιθυμίες έρχονται στην επιφάνεια, ο θυμός εκφράζεται και έτσι το ζευγάρι προχωράει προς τη συγχώρεση.
Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Γάμου και Oικογενειακής Θεραπείας υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ένα ζευγάρι έχει θεραπευτεί αποτελεσματικά. Η σχέση γίνεται πιο δυνατή, οι λόγοι που οδήγησαν στην απιστία κατανοούνται και τέλος ανάμεσα στο ζευγάρι υπάρχει εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση, αφοσίωση και υπευθυνότητα.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σχέση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και επικοινωνία!!
Η Μαρία Παναγιώτου είναι Ψυχολόγος και Σύμβουλος. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Lancaster της Αγγλίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield της Αγγλίας. Επίσης, εξειδικεύτηκε στη θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών – Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία, Αδηφαγική Διαταραχή και Παχυσαρκία στο Νational Center of Eating Disorders. Παράλληλα συνεχίζει την μετεκπαίδευσή της στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου όπου εξειδικεύεται στη Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και Θεραπεία Ζευγαριών. Πρόσφερε εθελοντικά της υπηρεσίες της στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Πανεπιστημίου του Sheffield όπου ασχολήθηκε θεραπευτικά με φοιτητές και ενήλικες και ήταν ενεργό μέλος σε πολλά προγράμματα με στόχο την ψυχική και κοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων (ΣΟΨΥ, Artability) . Διοργανώνει σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια για διάφορα θέματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία και την Προσωπική Ανάπτυξη.
Τηλ: 99745431
E-mail: maria_-panayiotou@hotmail.com
image Canva.com