Άθληση στην παιδική ηλικία!
Αν παρατηρήσουμε τα παιδιά σε μια παιδική χαρά θα προσέξουμε ότι έχουν την τάση να κινούνται διαρκώς. Αυτό που ίσως είναι πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς είναι ότι το συνεχές τρέξιμο, το σκαρφάλωμα στην τσουλήθρα ή το κρέμασμα από το μονόζυγο είναι οι πρώτες εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν μια ζωή γεμάτη άσκηση η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός υγιούς σώματος. Οι μικροί μας φίλοι δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουν επιλογή ή άποψη για το αν θα ξεκινήσουν κάποιο άθλημα ή κάποιο είδος γυμναστικής. Στο χέρι μας είναι να παροτρύνουμε όλα τα παιδιά να βάλουν την άσκηση στην καθημερινότητα τους από μικρή ηλικία έτσι ώστε να τους γίνει τρόπος ζωής και να αποκτήσουν τις βάσεις για έναν γερό και υγιή οργανισμό. Δεν χρειάζονται υπερβολές, με λίγο προσοχή στις διατροφικές ανάγκες του παιδιού και με συνεχή αθλοπαιδίες για την βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής θα έχουμε χτίσει γερά θεμέλια για μια ζωή γεμάτη ευεξία. Αξίζει να προσθέσω ότι η άσκηση θα μειώσει σημαντικά και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντάμε όλο και περισσότερο και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους, την παχυσαρκία. Όσο μεγαλώνει το παιδί και περνάει από το στάδιο της εφηβείας δέχεται όλο και περισσότερη πίεση για τα μαθήματά του, κάτι που ίσως λειτουργήσει και αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ξέρατε όμως ότι οι μαθητές που είναι σωματικά δραστήριοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση, συμμετοχή και επιτυχία στα μαθήματά τους; Σπρώξτε λοιπόν τα παιδιά στον αθλητισμό· τους είναι απαραίτητος. Έτσι και το παιδί θα εκτονώνεται και θα είναι πιο υγιείς και λειτουργικός στην καθημερινότητά του. Παρακάτω θα αναφέρω τον διαχωρισμό των ηλικιών στην άσκηση:
Παιδιά 2-3 ετών: Εκμεταλλευτείτε την έμφυτη τάση αυτής της ηλικίας για κίνηση.
Παιδιά 4-5 ετών: Το πλεονέκτημα σε αυτή την ηλικία είναι η διασκέδαση. Δώστε έμφαση στο παιχνίδι με οποιονδήποτε τρόπο ευχαριστεί το παιδί.
Παιδιά του δημοτικού: Ο αθλητισμός στην συγκεκριμένη ηλικία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να θέτουν στόχους, να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, να λειτουργούν ομαδικά και να αναγνωρίζουν την αξία της εξάσκησης.
Παιδιά εφηβικής ηλικίας: Είναι καλύτερα να αφήσετε το παιδί να έχει τον έλεγχο στο πόσο δραστήριο θα είναι. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αυτοκαθορίζονται ως άτομα και θέλουν να αποφασίζουν μόνα τους τι θα κάνουν. Τονίστε τους ότι δεν έχει σημασία με ποιον τρόπο θα ασκηθούν, αλλά ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία τους.
Παιδιά που δεν τους αρέσει η άθληση: Ορισμένα παιδιά δεν είναι γεννημένα αθλητές και μπορεί να σας δηλώσουν, άμεσα ή έμμεσα, ότι δεν τους αρέσει ο αθλητισμός. Η ένταξη σε μια αθλητική ομάδα δεν είναι απαραίτητη, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για να διατηρήσει ένα παιδί καλή φυσική κατάσταση.