‘Hello Barbie’ Το νέο παιχνίδι της Mattel

2 Δεκεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Η εταιρία Mattel κυκλοφόρησε ένα νέο παιχνίδι, την «Hello Barbie», μία κούκλα που ανιχνεύει τη γλώσσα, «απαντάει» και δουλεύει με WiFi. Αλλά πώς αυτό το high-tech παιχνίδι θα επηρεάσει τις σχέσεις της πραγματικής ζωής;

Φοράει μαύρα φλατ παπούτσια, ένα δερμάτινο μαύρο τζάκετ, και skinny jeans. Τα σγουρά ξανθά μαλλιά της πέφτουν μέχρι τους ώμους της. Έχει ένα μόνιμο χαμόγελο, και μεγάλα μπλε μάτια. Και όταν της μιλάτε, ακούει.

Αλλά αυτή η νεαρή γυναίκα δεν είναι μια συνηθισμένη φίλη. Η “Hello Barbie” είναι χαμηλότερη από 30 πόντους, ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό, και είναι φτιαγμένη από πλαστικό. Και διατίθεται προς πώληση, στο εξωτερικό τουλάχιστον, προς $74.99.

Η τελευταία έκδοση της Barbie, για παιδάκια 6 και άνω, μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά. Δεν μοιάζει με καμμιά κούκλα- όχι μόνο ακούει, αλλά απαντάει κιόλας.

Για να ξεκινήσετε, τα παιδιά απλά κατεβάζουν το app Hello Barbie companion. Και για να την ενεργοποιήσετε, πιέζετε ένα κουμπί στην πόρπη της ασημένιας ζώνης της. Το κολιέ της Barbie είναι καταγραφέας και μικρόφωνο. Χρησιμοποιώντας WiFi, το κόσμημα θα πάρει τις ερωτήσεις και συνομιλίες ενός παιδιού, και τις διαβιβάζει πίσω σε ένα κέντρο ελέγχου για επεξεργασία.Το λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας, θα ανιχνεύει όσα λέγονται. Στη συνέχεια, η Hello Barbie θα απαντάει, χρησιμοποιώντας μία από τις 8.000 προγραμματισμένες εκ των προτέρων ατάκες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 

Ξέρεις, εγώ πραγματικά εκτιμώ τους φίλους μου που έχουν μια εντελώς μοναδική αίσθηση του στυλ … σαν κι εσένα!

Νομίζω ο Άγιος Βασίλης είναι πραγματικός . Υπάρχει κάτι πολύ μαγικό για την περίοδο των διακοπών και νομίζω ότι βοηθάει να ασκήσει την μαγεία σε όλους μας!

Λοιπόν , αν σχεδιάζαμε το μεγαλύτερο, πιο αξέχαστο πάρτυ της χρονιάς, πως θα ήταν;

Φυσικά και είμαστε φίλες. Στην πραγματικότητα είσαι μια από τις καλύτερες μου φίλες. Νοιώθω ότι μπορώ να μιλήσω για τα πάντα μαζί σου!

 

Το γεγονός ότι η Barbie πωλείται ως φίλη, είναι ανησυχητικό. Η κούκλα μπορεί να αλληλεπιδράσει με μοναδικό τρόπο με το κάθε παιδί συνομιλώντας μαζί του, παίζοντας παιχνίδια, μοιράζοντας  ιστορίες, και ακόμη και  λέγοντας αστεία!” μπορεί να υπερηφανεύεται στην ιστοσελίδα της ηMattel. Η Barbie , ισχυρίζεται η Mattel, είναι «ακριβώς όπως μία πραγματική φίλη. Ακούει και θυμάται τις συμπάθειες και αντιπάθειες του χρήστη , δίνοντας στον καθένας τη δική του μοναδική εμπειρία.”

Αλλά πραγματικά ακούει;

Ενώ η Barbie φαίνεται να ακούει και να απαντάει, η «προσποιούμενη ενσυναίσθηση δεν είναι ενσυναίσθηση,” είπε η Sherry Turkle, καθηγήτρια στο MIT και συγγραφέας του Reclaiming Conversation. Η Turkle ανησυχεί για το πώς τα παιδιά θα ΔΟΥΝ τη νέα τους «φίλη».

 

“Καθοδηγούνται στη σκέψη ότι η προσποιούμενη ενσυναίσθηση είναι το πραγματικό πράγμα,” είπε η Turkle. “Αλλά τα αντικείμενα που δεν έχουν γνωρίσει την ανθρώπινη ζωή δεν έχουν καμία συμπάθεια για να δώσουν. Βάλαμε τα παιδιά μας σε επικίνδυνη θέση.”

 

Πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις της κούκλας, οι δυνατότητες της τεχνολογίας καταγραφής εγείρει ζητήματα παραβίασης της ιδιωτικής ζωής.

Χρησιμοποιώντας την Hello Barbie περιλαμβάνει ηχογράφηση φωνητικών δεδομένων και απαιτεί γονική συναίνεση. Ωστόσο, η Mattel αναφέρει ότι “γονείς και κηδεμόνες έχουν τον έλεγχο των στοιχείων του παιδιού τους και μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα δεδομένα μέσω του λογαριασμού ToyTalk.” Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι οι ηχογραφήσεις που προστατεύονται στο πλαίσιο του «νόμου για την προστασία των παιδιών Ηλεκτρονικού Απόρρητου” και ηχογραφήσεις που περιέχουν τα προσωπικά στοιχεία θα διαγράφονται μόλις «το αντιληφθούν».

 

Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος κακής χρήσης αυτών των ιδιωτικών δεδομένων είναι μια θεμιτή ανησυχία. “Προφανώς είναι ένας εφιάλτης ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε ο Roman Yampolskiy, διευθυντής της διαδικτυακής ασφάλειας Lab του Πανεπιστημίου του Louisville. “Η εταιρία  συλλέγει δεδομένα από τα παιδιά-και οι hackers μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες.”

 

Ωστόσο, όπως η Turkle, τόσο και ο Yampolskiy “ανησυχεί περισσότερο για την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών που αλληλεπιδρούν με το παιχνίδι.”

“Κάνουμε ουσιαστικά ένα πείραμα στα παιδιά μας και δεν έχουμε ιδέα αν αυτό θα τα κάνει κοινωνικά αδέξια, ανίκανα να κατανοήσουν τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής και να συμπάσχουν σωστά με τους άλλους», είπε.

 

Θέτει το ερώτημα του τι σημαίνει ακριβώς η «πραγματική» συνομιλία; είπε η Turkle, “Γιατί να πάρουμε τέτοιους κινδύνους με κάτι τόσο λεπτό, τόσο ζωτικής σημασίας: την ικανότητα των παιδιών μας να σχετίζονται μεταξύ τους ως ανθρώπινα όντα”

 

Παρά τις ανησυχίες, η κούκλα είναι εδώ, και η αποστολή της σε σπίτια σε όλο τον κόσμο άρχισε. Τίθεται σε λειτουργία, μιλάει και  ακούει. Και όταν τα παιδιά τελειώσουν μαζί της, εκείνη κλεινει, και μπαίνει στον φορτιστή.

 

Όταν ενεργοποιηθεί ξανά,η Barbie μπορεί να ρωτήσει: “Μήπως σου έλειψα καθόλου;”

 

Μένει να δούμε πώς τα παιδιά θα ανταποκριθούν.

Περισσότερα