Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί να αποκτήσει ένα Smartphone;

6 Αυγούστου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Όχι πολύ καιρό πριν, πολλοί γονείς αναρωτιόνταν  σε ποια ηλικία θα πρέπει να δώσουν  στο παιδί πλήρη πρόσβαση στα κλειδιά του αυτοκινήτου τους. Σήμερα, οι γονείς αντιμετωπίζουν μια πιο περίπλοκη ερώτηση: Σε ποια ηλικία θα πρέπει να κατέχει ένα παιδί ένα smartphone;

Το smartphone, κυρίως, είναι το κλειδί για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα πολλά οφέλη και τους κινδύνους που έρχονται με αυτό. Αλλά σε αντίθεση με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου, η οποία είναι νόμιμη σε ορισμένες πολιτείες ξεκινώντας από την ηλικία των 16(Ηνωμένες Πολιτείες), δεν υπάρχει νομική κατευθυντήρια γραμμή για ένα γονέα να προσδιορίσει πότε ένα παιδί μπορεί να είναι έτοιμο για ένα smartphone.

Το θέμα συζητείται ολοένα και περισσότερο, καθώς τα παιδιά αποκτούν τα smartphones σε ολοένα και μικρότερη ηλικία. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά παίρνουν το πρώτο smartphone τους γύρω στην ηλικία των 10, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Influence Central, νωρίτερα από την ηλικία των 12 που ίσχυε το 2012. Για μερικά παιδιά, η ιδιοκτησία smartphone αρχίζει ακόμη νωρίτερα – συμπεριλαμβανομένων και μαθητών της δευτέρας τάξης, από την ηλικία των 7, σύμφωνα με ειδικούς στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

“Νομίζω ότι η ηλικία απόκτησης θα τείνει να γίνει ακόμα μικρότερη, επειδή οι γονείς έχουν κουραστεί  να δίνουν τα smartphones του στα παιδιά τους», είπε ο Stacy DeBroff, διευθύνων σύμβουλος της Influence Central.

Η τάση στην  πτώση στην ηλικία συναντά αντίσταση. Ο James P. Steyer, διευθύνων σύμβουλος της Common Sense Media, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εξετάζει το περιεχόμενο και τα προϊόντα για τις οικογένειες, έχει έναν αυστηρό κανόνα για την οικογένειά του: τα παιδιά του να πάρουν  smartphone μόνο όταν αρχίζουν το γυμνάσιο – αφού έχουν μάθει αυτοσυγκράτηση και την αξία της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας.

Αλλά ο κ Steyer πρόσθεσε ότι άλλοι γονείς θα μπορούσαν  να αποφασίσουν  ότι τα παιδιά τους είναι έτοιμα νωρίτερα. “Δεν υπάρχουν δύο παιδιά που να είναι τα ίδια, και δεν υπάρχει μαγικός αριθμός», είπε. “Η ηλικία ενός παιδιού δεν είναι τόσο σημαντική όσο η δική του ευθύνη ή το επίπεδο ωριμότητας του.”

Λοιπόν, πώς μπορώ να προσδιορίσω το σωστό χρόνο; Για να καταλήξουμε σε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, πήρα συνέντευξη από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και έψαξα διάφορες μελέτες πανω στη χρήση smartphone μεταξύ των παιδιών. Επίσης, ζήτησα τη συμβουλή των γονέων για τη ρύθμιση χρήσης smartphone και την ασφάλεια των παιδιών.

Το αποτέλεσμα  δεν θα ευχαριστήσει τους κατασκευαστές smartphone: Όσο περισσότερο περιμένετε για να δώσετε στα παιδιά σας ένα smartphone, τόσο το καλύτερο. Μερικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι  12 ήταν η ιδανική ηλικία, ενώ άλλοι είπαν 14. Όλοι συμφώνησαν ότι όσο πιο αργά τόσο το  ασφαλέστερο, επειδή τα smartphones μπορεί να είναι εθιστικοί περισπασμοί που μειώνουν την σχολική εργασία ενώ η έκθεση των παιδιών σε θέματα όπως το online bullying, την εκμετάλλευση παιδιών ή το sexting.

“Όσο περισσότερο κρατάτε κλειστό το κουτί της Πανδώρας, τόσο καλύτερα θα είστε», είπε ο Jesse Weinberger, ένας ομιλητής ασφάλειας στο διαδίκτυο με έδρα το Οχάιο που δίνει παρουσιάσεις σε γονείς, σχολεία και αξιωματούχους επιβολής του νόμου. “Δεν υπάρχει σύνδεση με την σκοτεινή πλευρά χωρίς τη συσκευή.”

Η έρευνα

Ας ξεκινήσουμε με ορισμένα από τα δεδομένα. Η κα Weinberger, η οποία έγραψε το βιβλίο για smartphone και ασφάλεια στο διαδίκτυο ” The Boogeyman Exists: And He’s in Your Child’s Back Pocket», είπε ότι ρωτήθηκαν 70.000 παιδιά κατά τους τελευταίους 18 μήνες και διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, το sexting ξεκίνησε στην πέμπτη τάξη , η κατανάλωση πορνογραφίας ξεκίνησε όταν τα παιδιά έγιναν 8, και ο εθισμός στην  πορνογραφία ξεκίνησε γύρω στην ηλικία των 11.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος, από την  Common Sense Media, ρωτήθηκαν 1.240 γονείς και τα παιδιά και βρήκαν ότι 50 τοις εκατό των παιδιών παραδέχθηκαν  ότι ήταν εθισμένα στα smartphones τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 66 τοις εκατό των γονέων ανέφεραν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν κινητές συσκευές πάρα πολύ, και 52 τοις εκατό των παιδιών συμφώνησαν. Περίπου το 36 τοις εκατό των γονέων δήλωσαν ότι διαπληκτίζονται με τα παιδιά τους καθημερινά σχετικά με τη χρήση της συσκευής.

Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπ’ όψιν και τη βιολογία. Ο προμετωπιαίος φλοιός, ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την παρόρμηση, τελειώνει την ανάπτυξη όταν ο άνθρωπος γίνει περίπου 25 χρονών. Με άλλα λόγια, οι γονείς δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν τα μικρότερα παιδιά με smartphones στερούνται έλεγχο των παρορμήσεων.

Υπέρ και κατά

Τα Smartphones αναμφισβήτητα αποφέρουν οφέλη. Με τις συσκευές, τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση σε ισχυρές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών εργαλείων για τη εργαλεία για τη μελέτη, chat apps για σύνδεση με τους φίλους και τον πλούτο των πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Αλλά, επίσης, είναι ένα βήμα πιο κοντά σε παιχνίδια που αποσπούν την προσοχή, εφαρμογές  sexting και κοινωνικές εφαρμογές που μπορούν να σε  φέρουν σε απευθείας σύνδεση με το bullying. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν έχουν ανοσία: Πέρυσι, τουλάχιστον 100 μαθητές σε γυμνάσιο του Κολοράντο είχαν εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο με συναλλαγές γυμνών φωτογραφιών τους στις κινητές συσκευές τους.

Στο τέλος, όπως τα μειονεκτήματα μπορεί να αντισταθμίζουν τα πλεονεκτήματα, είπε η κα Weinberger. Ακόμα κι αν έχετε αργήσει να δώσετε smartphones στα παιδιά, πολλά εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία τεχνολογίας μέσω συσκευών όπως υπολογιστές και ταμπλέτες, πρόσθεσε. Η κύρια διαφορά με ένα smartphone είναι ότι, είναι με ένα παιδί παντού, ακόμη και εκτός γονικής επίβλεψης.

Διδάσκοντας την υπευθυνότητα

Τελικά, οι γονείς θα καθορίσουν πότε το παιδί τους χρειάζεται πραγματικά ένα smartphone. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, υπάρχουν προσεγγίσεις για να ελέγξετε την κατάσταση πριν δώσετε ένα στο παιδί.

 

Μια δημοφιλής επιλογή είναι να ξεκινήσει το παιδί με ελεγχόμενες φορητές συσκευές, όπως τηλέφωνα που μπορούν να στείλουν μόνο μηνύματα ή να κάνουν μόνο  τηλεφωνικές κλήσεις, και να εκτιμήσουν  κατά πόσον το παιδί μπορεί  να χρησιμοποιήσει αυτές τις συσκευές με υπευθυνότητα.

Η Lynn Muscat, μια μητέρα στο Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι είχε σκεφθεί να αγοράσουν ένα “χαζό τηλέφωνο” για τον 10-χρονο γιο της για να κρατήσουν  επαφή ενώ ήταν σε θερινή κατασκήνωση. Κατέληξε  να αγοράσει το LG GizmoGadget, ένα SmartWatch Verizon που έχει δυνατότητα κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων και μια  κλειδωμένη λίστα επαφών, έτσι ώστε ο γιος της θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσει μόνο με ανθρώπους που είχαν εγκριθεί.

Η κα Μουσκάτ είπε ότι δεν σκεφτόταν καθόλου την αγορά smartphone για το παιδί της, εν μέρει επειδή αισθάνθηκε ότι η συσκευή θα τον κάνει στόχο για ύπουλους ανθρώπους.  Επίσης, δεν εκτιμούσε  το πώς τα smartphones είχαν επηρεάσει άλλα παιδιά γύρω της.

“Με εκνευρίζει όταν βλέπω τους φίλους του όλη την ώρα πάνω σε τηλέφωνα- φαίνεται ότι είναι πολύ αντικοινωνικό», είπε η κα Muscat. Είπε ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το SmartWatch για να διδάξει τις ευθύνες του να χρησιμοποιεί  μια κινητή συσκευή με ασφάλεια πριν ο γιος της κερδίζει τελικά το προνόμιο να έχει ένα smartphone.

Όταν αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να παραχωρήσετε ένα smartphone στο παιδί σας, υπάρχουν τρόποι για να ρυθμίσετε τα όρια. Για να βοηθήσει τους γονείς να επιβάλλουν με συνέπεια τους κανόνες, η κα Weinberger έχει δημοσιεύσει μια οικογενειακή σύμβαση, μια  λίστα με τους κανόνες της χρήσης smartphone, η οποία περιλαμβάνει υποσχέσεις όπως του να μην βγάλουν ποτέ γυμνή selfie και να μην προσπαθήσουν ποτέ  να γνωρίσουν άγνωστους από το διαδίκτυο  στην πραγματική ζωή. Οι γονείς δηλώνουν ποιες είναι οι συνέπειες για το σπάσιμο των κανόνων, και το παιδί πρέπει να υπογράψει τη σύμβαση πριν από τη λήψη ενός smartphone.

 

Ο κ Steyer της Common Sense Media, δήλωσε ότι έθεσε άλλα όρια, όπως καθόλου smartphones στο τραπέζι και καθόλου τηλέφωνα στην τάξη. Αν τα παιδιά του, σπάσουν τους κανόνες, τους παίρνει τα τηλέφωνά τους.

Γονικοί ελέγχοι

Υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις του τηλεφώνου που μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή όταν παίρνουν smartphones.

Για το iPhone, η Apple προσφέρει μια λίστα γεμάτη από χαρακτηριστικά που οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να περιορίσουν το πρόγραμμα περιήγησης Safari από το να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενήλικες και την ικανότητα να αποτρέψουν τις εφαρμογές από τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Οι δυνατότητες γονικού ελέγχου του iPhone βρίσκονται στις ρυθμίσεις στο επισημασμένο μενού Περιορισμοί (Restrictions).

 

Τα τηλέφωνα Android δεν διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά ενσωματωμένα στις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου, αν και υπάρχουν πολλές εφαρμογές στο Google Play store  που σας επιτρέπουν ως γονείς να προσθέσετε περιορισμούς. Η κα Weinberger υπογράμμισε το app Qustodio, το οποίο επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν τα μηνύματα κειμένου των παιδιών τους, απενεργοποιεί   εφαρμογές σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή ακόμα κλείνει ένα smartphone εξ αποστάσεως. Ενώ αυτό μπορεί να είναι μια επιθετική προσέγγιση για τον περιορισμό smartphone ενός παιδιού, η κα Weinberger είπε πως δουλειά της ως γονέας δεν είναι  να αρέσει στα παιδιά της.

«Η μόνη μου δουλειά ως γονέας είναι να σας προετοιμάσω για την ημέρα που θα φύγετε», είπε. “Αν αυτή είναι η περίπτωση, θα πρέπει να σας κρατήσω ασφαλείς, και δεν πρόκειται να σας αρέσουν κάποια από τα πράγματα που λέω – και αυτό είναι Ο.Κ.”

Πηγή www.nytimes.com

Image Pixabay

Tags: ,