Παιδί και οδοντίατρος
Το χαμόγελο είναι ο καθρέφτης της ψυχής και η στοματική κατάσταση ο καθρέφτης της υγείας. Επειδή τόσο η πρόληψη, όσο και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, είναι πολύ σημαντική, οι νέοι γονείς οφείλουν να δώσουν έμφαση στη στοματική υγιεινή των μικρών αλλά και έφηβων παιδιών τους, για πρόληψη μεγάλων προβλημάτων στην ενήλικη ζωή τους.
1. Με την εμφάνιση του πρώτου νεογιλού δοντιού στο στόμα του βρέφους σας, γύρω στην ηλικία των 6 μηνών, ξεκινήστε να καθαρίζετε τα ούλα του με μια μικρή γάζα, κάθε βράδυ. Τα ούλα έτσι, καθίστανται υγιή, έτοιμα να υποδεκτούν τα δοντάκια του μωρού σας.
2. Όταν το μωρό σας αποκτήσει μερικά από τα πρώτα του παιδικά δόντια, ξεκινήστε να του τα βουρτσίζετε, με μια μικρή-παιδική οδοντόβουρτσα και παιδική οδοντόκρεμα (περιέχει 250ppm φθορίου). Φροντίστε να βουρτσίζετε επιμελώς όλα τα δόντια, 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας, προσέχοντας να μην την καταπίνει το παιδί.
3. Αν το παιδί σας αναζητά το θηλασμό πιπίλας ή του αντίχειρά του, προσπαθήστε σταδιακά να του αποκόψετε αυτή τη συνήθεια, για να αποφευχθούν ορθοδοντικά προβλήματα στο μέλλον.
4. Ποτέ μη βάζετε το παιδί σας για ύπνο, δίνοντάς του μπιμπερό με γάλα ή χυμό και προσθήκη ζάχαρης. Παρομοίως, μην εμβαπτίζετε την πιπίλα του σε γλυκαντικές ουσίες. Αυτές οι συνήθειες, έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχόμενη δράση των μικροβίων στη στοματική κοιλότητα του παιδιού σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση τερηδόνων («Σύνδρομο μπιμπερού», όπου παρατηρείται πολυτερηδονισμός σε μικρά παιδιά).
5. Προσπαθήστε να αποφεύγετε να τρώτε ή να δοκιμάζετε τις τροφές του βρέφους σας από το κουτάλι ή το πιάτο του, καθώς με αυτές τις συνήθειες, μεταφέρονται μικρόβια από το στόμα του γονέα στο στόμα του παιδιού, υπεύθυνα για την εμφάνιση τερηδόνας.
6. Προτού το μωρό σας κλείσει ενός έτους, φροντίστε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Είναι σημαντικό η πρώτη επαφή του παιδιού με το χώρο του οδοντιατρείου, τα εργαλεία και τον ίδιο τον ιατρό να γίνει πρώϊμα για να εξοικειωθεί με τη διαδικασία της οδοντιατρικής επίσκεψης.
7. Μέχρι την ηλικία των 2 περίπου χρόνων, καλό θα ήταν το παιδί να αρχίσει να μαθαίνει πώς να βουρτσίζει μόνο του τα δοντάκια του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας, ο οποίος εξηγεί στο παιδί με απλό και παραστατικό τρόπο τη σωστή διαδικασία βουρτσίσματος. Ταυτόχρονα, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μαζί με το παιδί σας κάθε βράδυ, αφήνοντάς το να προσπαθεί μόνο του, ελέγχοντας το όμως, κατά πόσο βουρτσίζει σωστά και δεν καταπίνει την οδοντόκρεμα.
8. Ο οδοντιατρικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο. Σκοπός είναι να ελέγχεται η στοματική κοιλότητα του παιδιού και η διατήρηση της στοματικής του υγείας, να γίνεται ένας ήπιος καθαρισμός και φθορίωση και σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα, να επιλυθεί στα αρχικά του στάδια .
9. Η πρόσληψη φθορίου είναι πολύ σημαντική, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων. Το φθόριο βοηθά στην υγεία των δοντιών (παιδικών και μόνιμων), καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά απέναντι στην τερηδόνα. Αγοράζετε τη σωστή οδοντόκρεμα για τα παιδιά σας (2-6 ετών 250 ppmF, 6-12 ετών 500 ppmF, 12+ ετών 1500 ppmF-ενηλίκων) και προβαίνετε σε τακτικές φθοριώσεις στον οδοντίατρό σας.
10. Αν καθυστερεί η ανατολή των μόνιμων δοντιών του παιδιού σας, επισκεφθείτε έγκαιρα τον οδοντίατρο και τον ορθοδοντικό σας για να προληφθούν, όσο το δυνατό πιο έγκαιρα προβλήματα σύγκλεισης και αισθητικής στο φραγμό του παιδιού σας.
11. Για την υγεία του στόματος των παιδιών σας, το ίδιο σημαντική με τη στοματική τους υγιεινή, είναι και η διατροφή τους. Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τυροκομικά προϊόντα και όσπρια καθιστούν τα δόντια γερά και υγιή. Η κατανάλωση γλυκών και ζαχαρωτών πρέπει να γίνεται με μέτρο. Φροντίστε όταν τα παιδιά σας επιθυμούν να καταναλώσουν γλυκά και ζαχαρωτά, αυτό να γίνεται μία φορά, κατά τη διάρκεια της ημέρας και αμέσως μετά να βουρτσίζουν επιμελώς τα δόντια τους.
Οι καλές συνήθειες, που οδηγούν σε μια ποιοτική ενήλικη ζωή, χωρίς προβλήματα υγείας, πρέπει να υιοθετούνται από το παιδί σε μικρή ηλικία. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι οι γονείς, οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού τους. Για αυτό, ξεκινήστε σήμερα να φροντίζετε τόσο τη στοματική υγεία των παιδιών σας, όσο και τη δική σας!
Εβίτα Σιζοπούλου