Παιδικοί εφιάλτες: όχι πια
Πολλά παιδάκια, βλέπουν όταν κοιμούνται άσχημα όνειρα, πετάγονται μέσα στη νύχτα και φωνάζουν την μαμά τους. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.
Πώς θα διακρίνετε έναν εφιάλτη
Γενικά, είναι δύσκολο να ξέρετε τι προκάλεσε αυτήν την αγωνία, εκτός βέβαια και αν το νήπιό σας μπορεί να περιγράψει με λέξεις τι του συμβαίνει έτσι ώστε να σας βοηθήσει να βγάλετε το συμπέρασμα ότι πρόκειται για εφιάλτη.
Είναι πολλοί οι λόγοι που κάποιο νήπιο μπορεί να ξυπνήσει το βράδυ αναστατωμένο. Κάποια νήπια ξυπνάνε και αποζητάνε παρηγοριά γιατί δεν έχουν μάθει να ηρεμούν και να ξαναπέφτουν για ύπνο μόνα τους. Κάποια άλλα ξυπνάνε γιατί είναι άρρωστα, ή κάτι τα ενοχλεί. Σε περίπτωση όμως που το παιδάκι σας ”ενώ συνήθως κοιμάται ήρεμα” ξαφνικά ξυπνήσει κλαίγοντας, δείχνει φοβισμένο, είναι προσκολλημένο πάνω σας και έχει δυσκολία στο να ξανακοιμηθεί, τότε μάλλον είδε κάποιον εφιάλτη. Οι εφιάλτες εμφανίζονται συνήθως στο δεύτερο μισό του ύπνου όταν τα νήπια βλέπουν κάποιο όνειρο.
Οι εφιάλτες δεν πρέπει να συγχέονται με τον νυχτερινό τρόμο. Ο νυχτερινός τρόμος είναι μια λιγότερο συχνή διαταραχή, η οποία κανονικά εμφανίζεται κατά το πρώτο τρίτο του ύπνου. Χαρακτηριστικά, το παιδί πέφτει για ύπνο χωρίς δυσκολία, αλλά ξυπνάει μία ή τέσσερις ώρες αργότερα, τρομοκρατημένο και με τα μάτια ορθάνοιχτα.
Μπορεί να κάνει περίεργες κινήσεις, να κλαίει, να τσιρίζει, να παρουσιάζει ταχυκαρδία και να ιδρώνει. Το μόνο πράγμα που στην πραγματικότητα μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση αυτή είναι να το πάρετε μια αγκαλιά και να το παρηγορήσετε. Την επόμενη μέρα δεν θα θυμάται τίποτα απ’ όσα συνέβησαν.
Που οφείλονται οι εφιάλτες
Οι εφιάλτες ενός παιδιού συνήθως σχετίζονται με κάτι το οποίο συνέβη πρίν πέσει για ύπνο όπως για παράδειγμα κάτι το οποίο άκουσε σε μια ιστορία και το έκανε να φοβηθεί ή κάτι που είδε στην τηλεόραση και το αναστάτωσε.
Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έναν εφιάλτη. Καθ’αυτή ή ώρα του ύπνου μπορεί να αποτελεί αιτία άγχους, μιας και το νήπιο αντιμετωπίζει την αγωνία του αποχωρισμού. Αιτία στρες μπορεί να είναι επίσης η αρρώστια ενός παιδιού ή ο αποχωρισμός από τους γονείς του για κάποιο χρονικό διάστημα.
Πώς να βοηθήσετε το νηπιό σας μετά από έναν εφιάλτη
Πηγαίνετε στο παιδί σας όταν σας ζητάει. Η σωματική επαφή είναι σημαντική, γι’αυτό το λόγο κρατήστε το παιδί στην αγκαλιά σας ή τρίψτε του την πλάτη μέχρι να ηρεμήσει. Επίσης θα ήταν καλό να βάλετε δίπλα του το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι καθώς και να βεβαιωθείτε ότι το φωτάκι νυκτός είναι αναμμένο. Σε περίπτωση που θελήσετε να πάρετε το παιδάκι σας στο δικό σας κρεβάτι και να το παρηγορήσετε θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι έτσι μάλλον ξεκινάτε μια συνήθεια που μπορεί αργότερα να μην μπορείτε να αλλάξετε. Συζητήστε μαζί του για τον εφιάλτη εάν το παιδάκι σας είναι σε ηλικία που καταλαβαίνει, αλλά έχετε υπόψιν σας ότι το να καθησυχάζετε το παιδάκι σας λεγοντάς του ότι είναι μόνο ένα όνειρο δεν είναι μια ιδιάιτερη παρηγοριά μιας και το νηπιό σας δεν είναι σε θέση ακόμη να διακρίνει την διαφορά μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.
Πώς να αποφύγετε τους εφιάλτες
Σίγουρα αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αλάνθαστες, αλλά ένα ζεστό μπάνιο, μία αισιόδοξη ιστορία πρίν τον ύπνο καί ένα φωτάκι νυκτός μπορεί να βοηθήσουν να αποφευχθούν οι εφιάλτες. Διαβάστε στο παιδί σας ιστορίες σχετικές με τον ύπνο και τα όνειρα. Μιλώντας μαζί σας γι’αυτές τις ιστορίες θα καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται και δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατείται με τα ονειρά του. Σε κάθε περίπτωση όμως βεβαιωθείτε ότι οι ιστορίες που περιγράφουν τα βιβλία αυτά δεν είναι τρομακτικές.
Εάν παρ’όλα αυτά οι εφιάλτες επιμένουν, και το παιδί σας φοβάται να πάει στο κρεβάτι του, ζητήστε βοήθεια από τον παιδιατρό σας ή από έναν ειδικό ψυχολόγο. Τα άσχημα όνειρα μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει κάτι που απασχολεί το παιδί στην καθημερινότητα του, στο οποίο και πρέπει να δοθεί ανάλογη σημασία.
Της Χρυσής Δούκα για το familylife.gr
image Pixabay