Ρωτάτε…..απαντάμε 3

22 Ιανουαρίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ερώτηση από τον μπαμπά Κ.Π.

«Μπορείτε να δώσετε κάποιες ιδέες για το τι μπορεί να κάνει ένας γονιός όταν τα παιδιά του απαιτούν επίμονα να τους αγοράσουμε κάτι; Κάποια έκπληξη που θα μας γλιτώσει από ενδεχόμενη αγορά;»

Απάντηση:

Αν οι οικονομίες σας λιγοστεύουν, και αντικειμενικά τα παιδιά σας δεν στερούνται τα απαραίτητα, δοκιμάστε να αναπτύξετε με τα παιδιά σας μια σχέση όπου τα μέλη της δίνουν και παίρνουν εμπειρίες, συναισθήματα και χρόνο! Τα παιδιά σας στην ουσία όσο ακριβότερα παιχνίδια διεκδικούν, τόσο περισσότερο έχουν ανάγκη από μια σχέση ουσίας μαζί σας. Σας φωνάζουν με την επιμονή τους για να μην κάνετε άλλες απουσίες από τη ζωή τους. Αντί να τα πάτε παιδότοπο, κάντε το γκαράζ ένα εργαστήριο για τρελούς επιστήμονες. Αντί να τους πάρετε μια κούκλα, βάλτε στο χέρι σας μια κάλτσα και παριστάνετε ότι είναι ένας δεινόσαυρος. Αντί να κάνετε ένα πολυδάπανο πάρτυ, μαζέψτε τους φίλους των παιδιών σας και παίξτε όλοι μαζί φτιάχνοντας μια δική σας πολύχρωμη τούρτα. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και κάντε βραδιές αυτοσχέδιων παραμυθιών. Σε λίγο, θα βρίσκετε δικές σας ιδέες που μάλιστα θα ενθουσιάζουν περισσότερο τα παιδιά από εσάς τους ίδιους! Καλή επιτυχία!

 

Ερώτηση από τη μαμά Ι.Α.

«Στο σπίτι δε λέμε καθόλου κακές λέξεις, είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ο μικρός μας είναι λίγες μέρες που έρχεται από το σχολείο και μας λέει διάφορα, και μαθαίνει και τον μεγαλύτερο αδερφό του. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε;»

Απάντηση:

Το σχολείο συνήθως είναι η αρχή του κακού για την περίπτωση των «κακών λέξεων»! Φυσικά, δε μπορείτε να αποφύγετε αυτό το στάδιο. Τα πολύ μικρά παιδάκια, που ακόμα προσπαθούν να μιλήσουν καθαρά, ίσως βρίσκουν τις λέξεις ενδιαφέρουσες ως ήχους. Αναπαράγουν τον ήχο για να δοκιμάσουν το αποτέλεσμα που δίνει. Αν έχετε ακραίες αντιδράσεις το παιδί μάλλον θα θέλει όλο και περισσότερο να εξασκεί πάνω σας τη δύναμή που απέκτησε. Αντιδράστε ψύχραιμα με παραίνεση ή κάντε ότι δεν ακούσατε καλά, στη συνέχεια, σε ώρα που δεν παρουσιάζει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά συζητήστε μαζί του τι σημαίνει η κακιά λέξη που είπε νωρίτερα και γιατί δεν είναι ευγενικό να τη λέει – όχι μόνο το παιδί, αλλά κανένας. Αν το παιδάκι σας είναι μεγαλύτερο, σε ηλικίες δηλαδή που το ομαδικό παιχνίδι κάνει την εμφάνισή του, τότε το θέμα ίσως είναι βαθύτερο και αφορά στο σύνολό την ψυχολογία του παιδιού. Μην το μαλώνετε, συζητείστε. Ερευνήστε πως νιώθει το παιδί για τον εαυτό του: Νιώθει αποδεκτό στην ομάδα του σχολείου ή οι βρισιές είναι ένας κώδικας που το εντάσσει σε μια παρέα; Ερευνήστε αν οι κακές λέξεις λέγονται με επιθετικότητα προς κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που κάτι άλλο συμβαίνει παράλληλα.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας στο email info@joyfulkid.com

katerina2Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.

 

Οι απαντήσεις στη στήλη αυτή δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή ειδικού. Η Κατερίνα Σοπίδη και το Joyful Kid δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που φέρνουν οι αναγνώστες, αλλά ούτε και για την εφαρμογή ή τα αποτελέσματα της όποιας λύσης επιλέξουν οι γονείς.