Ρωτάτε Απαντάμε 6
Ερώτηση από τη μαμά Ν.Ν.
Τα παιδιά αντιγράφουν την κακή συμπεριφορά του πατέρα τους προς εμένα. Η επικοινωνία μας με το σύζυγο έχει καταλήξει να είναι πολύ δύσκολη και η αδιαφορία του για την επίδραση που έχει στα παιδιά με έχει φέρει σε αδιέξοδο. Θέλω τα παιδιά μου να με σέβονται, τι πρέπει να κάνω αν δε βοηθάει ο σύζυγος;
Απάντηση:
Τη στιγμή που δεν έχετε δυνατότητα για πλήρη έλεγχο των ερεθισμάτων που λαμβάνουν τα παιδιά από το περιβάλλον του σπιτιού – και εφόσον η επικοινωνία με το σύζυγο είναι τόσο δύσκολη – καλό θα είναι να περάσετε στο επόμενο στάδιο! Χωρίς να σταματήσετε να προσπαθείτε να βρείτε μια χρυσή τομή στην επικοινωνία σας με τον γονιό του αντίθετου φύλου, προσπαθήστε να ανεξαρτητοποιήσετε τον εαυτό σας από αρνητικές συμπεριφορές. Δεν έχει τόσο σημασία αν είστε πολλές ή λίγες ώρες μαζί με τα παιδιά, αλλά τι λέτε και κάνετε όσο είστε μπροστά στα παιδιά. Δείτε αυτή τη δυσκολία ως μια πρόκληση για τον εαυτό σας και τελειοποιήστε τη δική σας συμπεριφορά. Όταν σας απευθύνουν το λόγο, είτε παιδιά είτε μεγάλοι, μην δέχεστε συμπεριφορές που σας μειώνουν. Ταυτόχρονα ενδυναμώστε τους δεσμούς αγάπης που έχετε με τα μέλη της οικογένειας. Να λέτε «ο τρόπος σου θέλω να μου δείχνει την αγάπη που έχεις για μένα», «Πριν μου ζητήσεις κάτι θέλω να μου χαμογελάς και να μου δίνεις μια αγκαλιά» ή «Τώρα έτσι όπως απαιτείς το χυμό σου μου θύμισες ότι πρέπει να απαιτήσω να παίξουμε το απόγευμα». Βρείτε ευκαιρίες να περνάτε όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας και διατηρήστε την θετικότητα της εικόνας σας. Τα παιδιά έχουν ισχυρό αίσθημα δικαιοσύνης, ξέρουν ποιο είναι το σωστό. Όταν φέρονται άσχημα κυρίως σας προκαλούν να αποδείξετε πόσο δυνατοί είστε για εκείνα. Είναι θέμα ασφάλειας.
Ερώτηση από τον μπαμπά Γ.Τ.
Πως μπορούμε να απασχολήσουμε τα μικρότερα αδελφάκια ώστε να αφήσουν το μεγαλύτερο να διαβάσει; Ή πώς να πείσουμε το μεγαλύτερο να διαβάσει όταν τα αδελφάκια δεν έχουν διάβασμα;
Απάντηση:
Πολύ σημαντικό είναι να φροντίσετε τα παιδιά, τουλάχιστον στην αρχή, να βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια. Αλλού εκείνο που διαβάζει και αλλού εκείνα που παίζουν. Αν είστε μόνος στο σπίτι και θέλετε να έχετε το νου σας και στα τρία, καλό θα είναι να διδάξετε στα μικρά παιδάκια σας την ησυχία και την υπομονή και στο μεγάλο τη συγκέντρωση. Γεμίστε το σπίτι παραμύθια από τη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής για τα μικρά σας. Δώστε τους φύλλα να χρωματίσουν, πλαστελίνες να πλάσουν ή τουβλάκια ενώσουν. Όλες αυτές οι ασχολίες ξοδεύουν αρκετό χρόνο χωρίς να το καταλάβει κανείς! Για το μεγάλο σας παιδάκι πάρτε ένα χρονόμετρο και φροντίστε να κάνετε συχνά διάλειμμα για πνευματική ξεκούραση. Συμφωνείστε μαζί με το παιδί για τους χρόνους διαβάσματος και διαλείμματος. Στο διάλειμμά του ας συμμετέχει και εκείνο στο παιχνίδι. Στόχος είναι να μη νιώθει τιμωρημένο αλλά να καταλάβει ότι το διάβασμα είναι μια άσκηση πειθαρχίας και πνευματικής ανάπτυξης.
Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας στο info@joyfulkid.com
Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.