Τι μπορείς να κάνεις όταν το μεγάλο σου παιδί σηκώνει χέρι στο αδερφάκι του.

9 Δεκεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Τα παιδιά πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα! Εκεί που παίζουν ήρεμα και συνυπάρχουν αρμονικά, ξαφνικά μπορεί να τα δεις να τσακώνονται, ακόμα και να σηκώνουν χέρι το ένα στο άλλο! Αυτή η σκηνή δεν είναι ασυνήθιστη σε ένα σπίτι με δύο μικρά παιδιά, ειδικά αν δεν είναι και στη φάση που τα πάνε πάρα πολύ καλά. Αν δεις, λοιπόν, το μεγάλο παιδί να σηκώνει χέρι στο μικρό, πρέπει να δράσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

 

Φυσικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσεις να αναπαράγεις την εικόνα ενός ανθρώπου που σηκώνει χέρι και χτυπάει, είτε αυτό σημαίνει ότι το κάνεις εσύ ως απειλή ή ως πράξη στα παιδιά σου, είτε σημαίνει ότι τα κάνεις να εκτίθενται σε τέτοιες εικόνες μέσω της τηλεόρασης. Οι δέκτες πρέπει να μένουν κλειστοί τις ώρες που τέτοια προγράμματα είναι στον αέρα και εσύ η ίδια θα πρέπει να βρεις άλλους τρόπους για να συμμορφώνεις τα παιδιά σου. Αν, λοιπόν, συνεχώς υψώνεις την παλάμη για να περάσεις αυτό που θέλεις, θα το δεις σίγουρα να συμβαίνει και μπροστά σου.

 

Τη στιγμή που το παιδί σου θα πάει ή θα έχει ήδη χτυπήσει το αδερφάκι του, θα πρέπει να επέμβεις αμέσως. Προστατεύσε το μικρό σου ή κράτησέ το στα χέρια σου όσο κλαίει, χωρίς όμως να το κάνεις να αισθανθεί ότι έγινε κάτι συνταρακτικό, γιατί θα του δημιουργήσεις φοβία ή άσχημα συναισθήματα απέναντι στο αδερφάκι του. Με επιβλητικό τόνο και στόμφο επισήμανε στο μεγάλο σου παιδί ότι αυτό που έκανε δεν είναι σωστό και ότι δεν πρέπει ποτέ να το ξανακάνει. Αν αρχίσει τις δικαιολογίες- που σίγουρα θα τις αρχίσει- πες του ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χτυπάμε κάποιον άλλον άνθρωπο. Ζήτησέ του να πει «συγγνώμη» στο αδερφάκι του, να το πάρει αγκαλιά και ακόμα και να του δώσει ένα φιλί. Η συμφιλιώση την ίδια στιγμή είναι σημαντική για να σταματήσει ο αρνητισμός του γεγονότος. Αργότερα, αφού όλοι συνέλθουν και το θέμα καταλαγιάσει, κάνε μια συζήτηση με το παιδί συο. Τόνισέ του το πόσο σημαντικό είναι να μη σηκώνουμε χέρι και δώσε του να καταλάβει την αξία της σχέσης του με το αδερφάκι του. Κάνε το να νιώσει τυχερό που έχει αδέρφια και μοίρασέ του ένα μερίδιο ευθύνης για την προστασία του. Τα παιδιά λατρεύουν να νιώθουν υπεύθυνα για κάτι και με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθεί ότι έχει κάποια σημαντική αποστολή. Η αξία της σχέσης τους πρέπει να τονίζεται καθημερινά από σένα και από τη συνύπαρξή τους, γι’ αυτό κάνε ό,τι μπορείς για να την ενισχύεις, ενώ προσπάθησε να περνάς μαθήματα για τον έλεγχο των νεύρων του, δίνοντας το καλό παράδειγμα και καθησυχάζοντας τις κρίσεις του ώστε να μάθει να τις διαχειρίζεται.

από την Κατερίνα Αλεξογιάννη

Πηγή http://www.dearmom.gr

Image courtesy of Pixabay.com