ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!
Τα περισσότερα παιδιά είναι πρόθυμα να πειραματιστούν με στερεά τρόφιμα στην ηλικία των 6 μηνών περίπου. Ενώ απο τη μία πλευρά είναι καλό να δοκιμάζετε σιγά σιγά κάθε μια τροφή, λόγω πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων, μην φοβάστε να προσφέρετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία σε γεύσεις, μυρωδιές και υφές. Όσο περισσότερες γνωρίσει σε αυτή την ηλικία, τόσο περισσότερες θα δεχτεί και αργότερα σε μερικά χρόνια.
Παιδιά ενός έτους θα ήταν καλό να έχουν 3 γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνάκ κάθε μέρα, το ένα απο το άλλο σε απόσταση τριών έως τεσσάρων ωρών.
Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναγνωρίζουν το συναίσθημα της πείνας. Όταν σας παρακαλεί το παιδί σας για ένα σνάκ, ρωτήστε το «πεινάς?» έτσι ώστε να συνδυάσουν το φαγητό με το συναίσθημα της πείνας, δηλ. σαν καύσιμο του οργανισμού τους, αντί να το συνδυάσουν με την κάλυψη άλλων συναισθηματικών αναγκών όπως π.χ. την βαρεμάρα.
Κάνετε την ώρα του φαγητού μια ευχάριστη στιγμή της μέρας.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει καθιστό, με «τον ποπό του στην καρέκλα».
Δώστε στο παιδί σας άφθονο γάλα – δύο ποτήρια την ημέρα είναι μια ιδανική ποσότητα.
Εάν επιθυμείτε να δίνετε γάλα χαμηλών λιπαρών στο παιδί σας αντικαταστήστε το πλήρες γάλα με το γάλα χαμηλών λιπαρών μετά το τρίτο του έτος.
Σερβίρετε μικρές μερίδες – ένας βολικός κανόνας είναι ο εξής: μια κουταλιά της σούπας απο κάθε είδος φαγητού για κάθε χρόνο ηλικίας του παιδιού. Παράδειγμα: για ένα παιδί 2 ετών, θα τοποθετήσετε στο πιάτο 2 κουταλιές κρέας, 2 κουταλιές ρύζι και 2 κουταλιές λαχανικά. Εάν το παιδί σας πεινάει ακόμα, θα σας ζητήσει περισσότερο.
Ενημερώστε το παιδί σας για την θρεπτική αξία και τις βιταμίνες όσων βάζετε στο καλάθι του σούπερ μάρκετ ή για το πόσο κάποια πράγματα όπως π.χ. ο συσκευασμένος χυμός δεν έχουν πολλές βιταμίνες όπως τα φρέσκα φρουτα.
Πηγή Πάνος Πλατρίτης
Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος/Διατροφολόγος
Τηλ: 70009024 Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα