Μωρό και ρυζάλευρο
Στάσου μια στιγμή και σκέψου: Ποιο είναι το πιο θρεπτικό φαγητό που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό; Αν είναι το ρυζάλευρο, σταμάτα να διαβάζεις αυτό το κείμενο.
Αν πάλι σου έρχεται στο νου κάτι σχετικό με κρεατόσουπα, βραστά λαχανικά και φρέσκα φρούτα, τότε βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η εισαγωγή του ρυζάλευρου και των λοιπών έτοιμων κρεμών με δημητριακά στην παιδική διατροφή θεωρείται ότι έγινε όταν οι βιομηχανίες τροφίμων αδυνατούσαν να προσθέσουν μια μορφή απορροφήσιμου σιδήρου στα βρεφικά γάλατα. Αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, μιας και τα περισσότερα είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο ενώ ταυτόχρονα, το μητρικό γάλα έχει αρχίσει να κερδίζει ξανά έδαφος, παρέχοντας φυσικά την πιο απορροφήσιμη μορφή σιδήρου σε ένα βρέφος.
Η εισαγωγή στερεών δεν πρέπει να γίνεται νωρίτερα από τους 6 μήνες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα νέα τρόφιμα πρέπει να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σίδηρο προκειμένου να καλυφτούν οι διατροφικές ανάγκες του βρέφους. Το ρύζι και κατά προέκταση το ρυζάλευρο, δεν μπορεί να θεωρηθεί τροφή πλούσια σε σίδηρο, αντιθέτως είναι πολύ πλούσιο σε άμυλο, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%. Αυτό σημαίνει ότι ο άμαθος οργανισμός ενός βρέφους αναγκάζεται να παράξει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτό τον φόρτο των υδατανθράκων.
Ακόμα ένα θέμα που προκύπτει από την εισαγωγή μιας επεξεργασμένης τροφής στη διατροφή ενός βρέφους, είναι η πιθανή της επιβάρυνση με υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλλά και συντηρητικά που ίσως και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Επίσης, είναι αρκετά συνηθισμένο να εμφανίζεται δυσκοιλιότητα στα μωρά που η πρώτη τους τροφή είναι το ρυζάλευρο, γεγονός που από μόνο του δείχνει ότι το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν είναι έτοιμο να δεχτεί μια τέτοια τροφή. Τέλος, ένα μωρό που ξεκινάει να τρέφεται με μια απλή μεν, μονότονη γεύση δε, μακροπρόθεσμα δεν αποκτά γευστικές εμπειρίες που θα το καθοδηγήσουν να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο μέλλον.
Εναλλακτικά, αρχίστε την εισαγωγή των στερεών με βιολογικά λαχανικά, σε μορφή κρέμας αλλά και σε κομμάτια που απλώς έχετε βράσει καλά. Προχωρήστε με ζωμούς κρέατος και κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής, μην παραλείπετε τα παραδοσιακά μας αμνοερίφια από τη διατροφή του βρέφους και εισάγετε και μικροποσότητες από εντόσθια προκειμένου να ενισχύσετε την διατροφή του σε σίδηρο.
Να έχετε πάντα σαν αρχή τη θρέψη του παιδιού σας και να μην υποκύπτετε στις εύκολες λύσεις. Ψάξτε για κρέατα ελευθέρας βοσκής, βιολογικά λαχανικά και φρούτα και αφιερώστε χρόνο στο τραπέζι με το μωρό σας. Καθίστε δίπλα του, πιάστε το κουτάλι και εσείς ή φάτε με τα χέρια, δείξτε του τον τρόπο που τρέφεστε. Μην υπερβάλλετε με τις ποσότητες, μην το πιέζετε να φάει μέχρι να τελειώσει το πιάτο. Ακολουθήστε τους ρυθμούς του, ακούστε τις ανάγκες του και τότε η εισαγωγή στέρεων τροφών θα γίνει ένα παιχνίδι ευχαρίστησης και για τους δύο σας.
Πηγές:
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf
http://pediatrics.aappublications.org/content/126/5/1040.full.pdf+html
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5726/2
Τουμπή Μαρία Διαιτολόγος-Διατροφολόγος