ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ Α’ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Την πιο κάτω επιστολή απέστειλε η φίλη της σελίδας μας, Ελίζα Σολέα, στους βουλευτές μας.
Έχοντας παιδί γεννημένο Νοέμβριο και βλέποντας πόσο καλά τα πηγαίνει στο σχολείο, προσωπικά θα με λυπούσε αφάνταστα αν ανάγκαζαν τον γιο μου να πάει σχολείο με τα παιδιά που γεννήθηκαν την επόμενη χρονιά.
Μητέρες που έχετε παιδιά γεννημένα Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014, πως νοιώθετε για την νέα νομοθεσία που πρόκειται να ψηφιστεί; Προτιμάτε τα παιδιά σας να παραμείνουν στην προδημοτική ακόμα ένα χρόνο ή να πάνε την επόμενη χρονιά στο δημοτικό; Περιμένουμε τα σχόλια σας.
Αγαπητές κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Έχω ενημερωθεί ότι αύριο πρέπει να πάρετε μια απόφαση όσο αφορά την επέκταση της ηλικίας πρώτης εγγραφής στο δημοτικό. Θα το εκτιμούσα πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση να διαβάσετε αυτή την επιστολή για να είστε πλήρως ενήμεροι για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης στα παιδιά μας.
Ο προβληματισμός μου λοιπόν, τον οποίο και θα στηρίξω πιο κάτω βάση ερευνών, αφορά τα ελάχιστα παιδιά που γεννήθηκαν το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014 που θα επαναλάβουν την προδημοτική εκπαίδευση, σε ένα αμφισβητούμενο και όχι ακόμα σίγουρο διαφορετικό πρόγραμμα (δεν θα το αναλύσω αυτό σε αυτή μου την επιστολή). Από το 2015 και μετά προθέτονται και οι μήνες Σεπτέμβρης και Οκτώβρης που έχει μια καλύτερη λογική αλλά και πάλι χρειάζεται περεταίρω έρευνα για να πάρουμε τόσο μεγάλες αποφάσεις όταν αφορά την ψυχοσύνθεση των παιδιών μας.
Από τα στοιχεία της Στατικής Υπηρεσίας Κύπρου για τις γεννήσεις το 2014, ξέρουμε ότι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο είναι περίπου 1540 παιδιά. Αν αφαιρέσουμε το 30% που φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο και διαιρέσουμε δια τα 300 δημοτικά που υπάρχουν, μας αναλογούν 3,2 παιδιά ανά δημοτικό, που θα επαναλάβουν αναγκαστικά την προδημοτική.
Βάση ερευνών του εξωτερικού, σε Ευρώπη και Αμερική, στο τέλος της επιστολής μου μπορείτε να βρείτε όλες τις έρευνες στις οποίες στηρίχθηκα, το να επαναλάβει ένα παιδί μια τάξη στο δημοτικό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο συναισθηματικά, όσο και ακαδημαϊκά. Μια έρευνα γράφει χαρακτηριστικά «Μαθητές που έμειναν στην ίδια τάξη χαρακτήρισαν την εμπειρία ως την πιο τραυματική της ζωής τους, ίση ακόμα και με το θάνατο ενός γονέα».
Επίσης κάποιες άλλες επιπτώσεις που φαίνονται στις έρευνες για παιδιά που έμεινα στην ίδια τάξη είναι:
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθηση κατωτερότητας
- Διακοπεί φιλίας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του χρόνου που μπορεί να καταλήξει σε γελιοποίηση και εκφοβισμό
- Σε βάθος χρόνου οι βαθμοί είναι χαμηλότεροι από αυτούς που δεν επανέλαβαν το χρόνο, επίσης αυξημένα ποσοστά επικίνδυνων συμπεριφορών όπως ναρκωτικά, κατάθλιψη, εγκληματικότητα, εφηβική εγκυμοσύνη κτλ
Η απόφαση για την επέκταση ηλικίας του Υπουργείου Παιδείας στηρίχθηκε στις έρευνες ΤΙΜSS και ΚΕΕΑ, βάση λοιπόν των συγκεκριμένων ερευνών οι ομάδες ρίσκου για αναλφαβητισμό είναι (α) τα αγόρια (β) μαθητές με ξένη υπηκοότητα (γ) μαθητές που εισήλθαν σε μικρότερη ηλικία των 6 ετών. Συνεχίζοντας εγώ την έρευνα μου ανακάλυψα ακόμα ένα βασικό λόγο που δημιουργεί μαθησιακές δυσκολίες, η κακή διατροφή. Σας επισυνάπτω πολλές έρευνες για να το μελετήσετε και μόνοι σας. (μια μικρή παρένθεση – βάση ερευνών παιδιά με χαμηλό σίδηρο επηρεάζονται αρνητικά στη δυνατότητα μάθησης – το ποσοστό φορείς με στίγμα στην Κύπρο είναι 1 στους 7. Επίσης ανεπάρκεια στις βιταμίνες Ε,Β, θειαμίνη, ιώδιο και ψευδάργυρο επηρεάζουν την νοητική συγκέντρωση – με άλλα λόγια «ανωριμότητα». Αν δείτε τι τρώνε τα παιδιά μας να είστε σίγουροι ότι θα έχουν έλλειψη βιταμινών).
Για να ολοκληρώσω το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι με αυτή την αλλαγή τα παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη μαθησιακή και συναισθηματική ετοιμότητα (ίσως όσο αφορά τα αγόρια – γιατί τα κορίτσια και τα παιδιά ξένης υπηκοότητας δεν επηρεάζονται τόσο από το όριο ηλικίας γιατί απλά κάθε παιδί έχει δικό του ρυθμό ανάπτυξης). Ερωτώ όμως, έλαβε το Υπουργείο Παιδείας υπόψη του την συναισθηματική επίπτωση των 3 παιδιών ανα σχολείο του 2014 που αφήνει πίσω για 2 χρονιές καθαρά για λόγους πληρότητας; 3 παιδιά που βάση στατιστικών μπορεί να είναι πολύ πιο έτοιμα από αυτά που ξεχώρισε για να περάσει;
Για παράδειγμα ένα αγοράκι ξένης υπηκοότητας που γεννήθηκε 31 Οκτωβρίου 2014 με 66% πιθανότητες να αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες θα περάσει στο δημοτικό και ένα κορίτσι κυπριακής υπηκοότητας που γεννήθηκε την επόμενη μέρα με 33% πιθανότητες θα κάνει 2 χρόνια υποχρεωτική προδημοτική.
Το τι ζητάω είναι να δοθεί η επιλογή για τα παιδιά του 2014 ή έστω να γίνει αξιολόγηση για το αν μπορούν πραγματικά ή όχι να ανταπεξέλθουν μαθησιακά και πάνω από όλα συναισθηματικά. Υπάρχουν πια εξετάσεις ένταξης δημοτικού (βλέπε Ελλάδα συνιστάτε το Α’ Τεστ ανιχνευτική δοκιμασία σχολικής ετοιμότητας– είναι και αυτή μια λύση – και έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Παιδείας, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Θεωρώ πως με όλα τα πιο πάνω σας έχω δώσει ένα καλό λόγο (που στέκει επιστημονικά) για να ξανασκεφτείτε το τι πραγματικά φταίει για τα προβλήματα αναλφαβητισμού αυτής της χώρας και να προσπαθήσετε να κάνετε το σωστό όποιο και αν είναι αυτό.
Δεν ζητάω πολλά, ζητώ απλά τα παιδιά που θα αδικηθούν (αφού είναι τις ίδιας χρόνιας με τα υπόλοιπα και πρέπει να μείνουν πίσω λόγο νομοθεσίας!) να έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν τόσο από το δάσκαλο τους όσο και από παιδοψυχολόγο. Αν οικονομικά δεν είναι εφικτό τότε το ρίσκο για την συναισθηματική τους κατάσταση να το έχουν οι γονείς τους.
Γιατί όπου υπάρχει ρίσκο πρέπει να υπάρχει επιλογή.
Σαν βουλευτές σας έχουν δώσει ένα τεράστιο βάρος ευθύνης όσο αφορά την ψυχολογία και την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Ελπίζω να πάρετε τη σωστή απόφαση. Τρόποι για να αναπτυχθεί το επίπεδο υπάρχουν και άλλοι π.χ ολοήμερα σχολεία για να βοηθούν οι δάσκαλοι εκεί που υπάρχουν κενά, απογευματινά σχολεία για τα παιδιά από ξένους γονείς, τέστ ετοιμότητας κτλ όταν έρθει η στιγμή μπορεί να βρεθούν και άλλοι.
Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε
Ελίζα Σολέα