Πρωινή προετοιμασία για το σχολείο: 10 tips που βοηθάνε!

1 Σεπτεμβρίου 2018
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Η καλή μέρα από την… πρωινή προετοιμασία φαίνεται. Τόσος λίγος χρόνος και τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν! Τι μπορούμε να κάνουμε για να βγαίνουμε νικητές στη μάχη με το ρολόι χωρίς παράλληλα να μετατρέπουμε τα πρωινά με τα παιδιά μας σε έναν αγώνα δρόμου αλλά σε μια καθημερινή αγαπημένη συνήθεια;

 

1. Επιχείρηση: τι ρούχα θα φορέσω

Όσοι έχετε βρεθεί να διαπραγματεύεστε πάνω από τη ντουλάπα στις 7.30 το πρωί γιατί δεν πρέπει να φορέσει ο γιος σας γαλότσες μια ηλιόλουστη μέρα και η κόρη σας κοντομάνικο ενώ έξω βρέχει, το γνωρίζετε από πρώτο χέρι. Η επιλογή των ρούχων για το σχολείο -από τις πιο μικρές μάλιστα ηλικίες- δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται λοιπόν διπλωματία και οργάνωση. Το μυστικό είναι να απομακρύνουμε τις αμφιλεγόμενες επιλογές, ενώ την ίδια στιγμή να αφήνουμε ανοιχτές δύο ή τρεις επιλογές από τις οποίες θα πρέπει το παιδί, χωρίς δική μας παρέμβαση, να διαλέξει.

 

2. Από την προηγούμενη

Μπορεί έτσι να αισθάνεστε ότι φορτώνετε την επόμενη μέρα στην προηγούμενη- δείτε το όμως σαν αποφόρτιση του αυριανού πρωινού από όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα κι ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Κολατσιά ή φαγητό, επιλογή των ρούχων και των εναλλακτικών τους, και κυρίως να ελέγξετε ότι κάθε πράγμα που θα χρειαστείτε την επόμενη μέρα θα είναι στη θέση του!

 

3. Κάθε πράγμα στη θέση του

Μπορεί να έχουμε τακτοποιήσει τα ρούχα στις σωστές θέσεις στα συρτάρια και τη ντουλάπα, αλλά τι γίνεται με όλα τα υπόλοιπα πράγματα που θα χρειαστείτε; Τσιμπιδάκια, ζακέτες, παπούτσια (για φαντάσου καμιά φορά είναι βασικός λόγος αργοπορίας), παγουρίνο, τσάντα, γυαλιά (αν το παιδί σας φοράει γυαλιά, καταλαβαίνετε), βούρτσα για να χτενίσουμε τα μαλλιά. Και όσον αφορά εσάς, κάντε ένα γρήγορο τσεκ στα προσωπικά σας είδη: κλειδιά, γυαλιά, κινητό, πορτοφόλι… Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρόνο θα σας κερδίσει. 

 

4. Λίστα και χαρά

Τα παιδιά συμμετέχουν πιο συνειδητά σε μια διαδικασία όταν γνωρίζουν τα στάδιά της. Ιδίως όταν αυτό παίρνει το χαρακτήρα παιχνιδιού. Ετοιμάστε, λοιπόν,  μαζί μια λίστα-πίνακα με τις σημαντικότερες “δουλειές” που πρέπει να γίνονται κάθε πρωί και πείτε του να βάζει τικ ή ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που συμπληρώνει ένα στάδιο (πρωινό, πλύσιμο των δοντιών, ντύσιμο, προετοιμασία τσάντας, κτλ). Αν αυτό συνοδεύεται και από πόντους επιβράβευσης που θα “εξαργυρώνονται” σε μια δραστηριότητα που του αρέσει να κάνει το σαββατοκύριακο, ακόμα καλύτερα. Αν το παιδί δεν ξέρει να διαβάζει, ζωγραφίζουμε μαζί του τις δραστηριότητες έτσι ώστε να τις αναγνωρίζει.

 

5. Τσάντα: δική του υπόθεση!

Μπορεί να χρειαστεί να πάει κάποιες φορές χωρίς όλα τα πράγματά του στο σχολείο, αλλά το κέρδος που θα έχετε αποκομίσει και οι δύο, λίγο καιρό πιο μετά θα είναι πολύ μεγάλο. Εσείς θα βγάλετε από πάνω σας μια ακόμη ευθύνη και το παιδί θα προχωρήσει σταθερά βήματα προς την αυτονομία του και την αυτοεξυπηρέτησή του- άρα και την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής του. It’s a win-win thing!

 

6. Αναθέτουμε καθήκοντα

Ενώ φροντίζουμε τις τελευταίες εκκρεμότητες, βάζουμε στο παιδί αρμοδιότητες «των μεγάλων» που θα πρέπει να ολοκληρώσει μόνο του. Για παράδειγμα να κλείσει όλα τα φώτα του σπιτιού, να ελέγξει αν είναι κλειστά τα παράθυρα και τα παντζούρια, αν είναι κλειστές όλες οι βρύσες. Κι ενώ κλειδώνουμε το σπίτι, του αναθέτουμε να καλέσει το ασανσέρ. Με απλά πράγματα, το παιδί νιώθει σημαντικό και συμμετέχει πιο ενεργά στην όλη προετοιμασία.

 

7. Μουσική και τραγούδι

Τι θα λέγατε αν όλη αυτή η προετοιμασία γινόταν υπό τους ήχους των αγαπημένων τραγουδιών των παιδιών;  Αν το “Ελεφαντάκι”, ο “Τεμπέλης Δράκος” ή το “Και ξεχνώ” δεν θα ήταν η πρώτη σας επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, παρηγορηθείτε στη σκέψη ότι τουλάχιστον δεν χρειάζεται να δείτε Ντόρα ή Πέπα (η παρακολούθηση της τηλεόρασης το πρωί δεν συνιστάται καθώς τα παιδιά δεν “ξεκολλάνε” εύκολα και δεν συμμετέχουν στην προετοιμασία ενεργητικά). Σκεφτείτε το όφελος για τα παιδιά από το συνδυασμό μιας κατά τα άλλα διαδικασίας ρουτίνας σε αφορμή για να ακούσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια!

 

8. Δεν παρεκκλίνουμε από το πρόγραμμα

Είμαστε αυστηροί με την τήρηση του καθημερινού μας προγράμματος. Ακόμα και ένα τέταρτο να ξυπνήσει το παιδί πιο μετά, αυτό θα μας γεμίσει άγχος γιατί θα πρέπει να “τρέξουμε” όλες τις άλλες δουλειές μας. Αντίστοιχα, δεν ανοίγουμε τηλεόραση, αν έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα βλέπουμε τα πρωινά, γιατί κάτι τέτοιο αποπροσανατολίζει τα παιδιά και τα μπερδεύει ως προς τη αναγκαιότητα τήρησης του προγράμματος. Και, βασικότερο όλων, την προηγούμενη το βράδυ κοιμόμαστε πάντα την προκαθορισμένη ώρα…

 

9. Σπάμε τη ρουτίνα το σαββατοκύριακο

Το σαββατοκύριακο μπορούν να κοιμηθούν πιο αργά το βράδυ, να ξυπνήσουν πιο αργά το πρωί, να καθίσουν όσο θέλουν με τις πιτζάμες, να δούνε παιδικά ή να παίξουν στο δωμάτιό τους και κυρίως να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να υπακούσουν σε κάποιο αυστηρό πρόγραμμα. Αντί αυτή η χαλάρωση να λειτουργεί σαν πρότυπο για τις υπόλοιπες μέρες εβδομάδες είναι η ανάσα που χρειάζονται τα παιδιά για να ακολουθήσουν και πάλι από Δευτέρα το πρόγραμμα της οικογένειας.

 

10. Πάντα αφήνουμε χώρο για αγκαλιά

Καμία φορά, μέσα στο τρέξιμο, το ξεχνάμε. Κι όμως είναι, ίσως, το βασικότερο συστατικό για να πάει καλά η μέρα!

www.nannuka.com

Tags: ,